Kerry: Kriza u Ukrajini ne smije suprostaviti SAD i Rusiju

John Kerry, Kriza u Ukrajini, moskva, Kijev, američki državni tajnik, Sjedinjene Države, Rusija, povlačenje ruskih snaga, John Kerry, John Kerry, američki državni tajnik, John Kerry, SAD i Rusija, Sirija, John Kerry, Sergej Lavrov, SAD i Rusija, John Kerry, Aleppo, Srebrenica
Kriza u Ukrajini ne bi smjela suprostaviti Sjedinjene Države i Rusiju, rekao je u utorak američki državni tajnik John Kerry, dok je Washington podržao proeuropsku oporbu, a Moskva režim Kijeva.

"Ne radi se o igri Zapada protiv Istoka, ne radi se o Rusiji ili SAD-u ili nekom drugom, radi se o narodu Ukrajine i izboru budućnosti Ukrajinaca", rekao je Kerry u nazočnosti britanskog kolege Williama Haguea.

Hague je rekao da Velika Britanija, poput Sjedinjenih Država i drugih velikih europskih sila snažno podržava teritorijalnu cjelovitost i jedinstvo Ukrajine.

Hague se zalagao da nove ukrajinske vlasti pokrenu vladu koju bi sačinjavali ljudi iz ranih regija Ukrajine, posebice istoka i juga zemlje.

On je također tvrdio da Zapad ne pokušava udaljiti Ukrajinu od Rusije.

Američki državni tajnik je obećao da njegova vlada želi raditi s Rusijom i drugim zemljama i svima koji su spremni raditi na smirenju stanja u zemlji. On je ukazao na strašno nasilje na Majdanu prošlog tjedna koje je šokiralo svijet.

Nakon što je u ponedjeljak Moskva dovela u pitanje legitimnost novih ukrajinskih čelnika, u utorak je snizila ton.

Izjavivši da se protivi prijevremenim predsjedničkim izborima 25. svibnja, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da Moskva želi da "Ukrajina bude dio europske obitelji u svakom smislu te riječi".

Hina