Kažnjavat će se osobe koje pokrivaju lice na javnim mjestima

ISIS , vrbovanje djevojaka, ISIL, Sirija, sophie kasiki, islamske marame, vjerski simboli, diskriminacija, austrija, zakon o zabrani nošenja burke
Pokrivanje lica bit će zabranjeno na svim javnim mjestima i u zgradama, uključujući škole, sudove i javni prijevoz.

Prema novoj integracijskoj politici, svatko tko odjećom skrije lice u javnosti mogao bi biti kažnjen sa 150 eura i na licu mjesta će morati maknuti pokrivalo s lica. U slučaju da to odbije, bit će odveden u policijsku postaju.

Austrijski parlament odobrio je zabranu još u svibnju, usprkos prosvjedima brojnih muslimanskih grupa i protivljenju brojnih pravnika i predsjednika zemlje, piše Index.hr.

Otkrivanje

Policajci će prekršiteljima koji "skriju lice odjećom ili drugim predmetom tako da ono više nije prepoznatljivo" na licu mjesta naplaćivati kazne, bilo da su u pitanju domaći ili strani državljani.

"Molimo vas, budite svjesni toga da ćete lice morati otkriti kada se to zatraži od vas", stoji u letcima koje dijeli ministarstvo unutarnjih poslova.

Zabrana za sve

Zabrana se odnosi na sva pokrivala za lice uključujući kape koje skrivaju lice, kirurške maske, balaklave i slično.

Ipak, osnovna namjera vlasti je, piše Independent, zabraniti muslimanska ženska pokrivala, što će izazvati val optužbi za diskriminaciju muslimana.

Zabrana je dio novog paketa integracijske politike prema kojemu migranti koji traže za azil moraju pohađati tečajeve njemačkog jezika, prijavljivati se na natječaje za posao i prihvatiti austrijske vrijednosti. U suprotnom, bit će im oduzete sve beneficije koje imaju.

Prosvjedi protiv novih pravila

Mnoštvo ljudi prosvjedovalo je ranije ove godine u Beču protiv ovakvih pravila. I sam austrijski predsjednik poručio je učenicama jedne škole kako svaka žena imati pravo obući što želi bez da je zbog toga netko uznemirava i diskriminira.

Francuski poslovnjak alžirskog podrijetla Rachid Nekkaz obećao je platiti svaki kaznu koju žene dobiju zbog nošenja pokrivala za lice, a svoje obećanje zasad i ostvaruje. Plaća kazne za žene koje krše zabranu u Francuskoj i Belgiji, a prema vlastitom priznanju u jednoj TV emisiji, dosad je na kazne potrošio više od 300.000 eura, piše Index.hr.

Na vlastitu odgovornost

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz zaprijetio je s druge strane da će i samog Nekkaza kazniti ako pokuša to raditi i u Austriji.

"Svatko tko nosi nikab ili burku u Austriji, morat će se suočiti s posljedicama", rekao je kratko Kurz.