Katolička škola u SAD-u zbog egzorcista izbacila Harryja Pottera iz knjižnice

Privatna katolička škola u Nashvilleu uklonila je sve knjige o Harryju Potteru iz svoje knjižnice jer uključuju "stvarne čari i uroke koji, ako ih se izgovori, mogu prizvati zle duhove", piše The Guardian.

Lokalne novine Tennessean izvijestile su da je svećenik katoličke škole St. Edward, u kojoj se podučavaju djeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, obavijestio roditelje kako je razgovarao s "nekoliko" egzorcista koji su mu preporučili uklanjanje knjiga spisateljice JK Rowling iz školske knjižnice.

Smatra da su čarolije stvarne

"Ove knjige predstavljaju magiju kao da ima svoju dobru i lošu stranu, što nije istina, već se radi o pametnoj obmani", napisao je velečasni Dan Reehil u mailu roditeljima.

"Uroci i čarolije koje se spominju u knjigama su stvarna magija kojom se, kada je čovjek pročita, mogu prizvati zli duhovi", dodao je.

Kao što je poznato svim čitateljima, ili gledateljima, serijala Harry Potter, prokletstva i čarolije koji se navode u tim knjigama su primjerice: ubojiti urok "Avada Kedavra", urok za mučenje “Crucio” i čarolija s kojom se kontrolira druga osoba “Imperio”.

"Harry Potter iskrivljuje bit kršćanstva"

Rebecca Hammel, nadzornica škola katoličke biskupije Nashville, rekla je za Tennessean da je Reehil poslao obavijest roditeljima nakon upita jednog od njih te da ima "ovlasti za ovakvu vrstu odluke".

Dodala je kako se njihova biskupija ne bavi cenzurom, već odabirom literature za školsku knjižnicu koja je pogodna za uzrast učenika koji pohađa određenu školu.

Knjige o mladom čarobnjaku privukle su kritike određenog dijela kršćanske zajednice otkako je objavljen prvi roman u nizu, Harry Potter i Kamen mudraca. Tako je papa Benedikt XVI dok je još bio kardinal opisao spomenute knjige kao "suptilne zavodnice koje su usmjerene na podrivanje kršćanske duše, i to prije nego što se ona stigla propisno razviti."

(index.hr)