Katalonija ima 5 dana da se očituje

katalonija
Španjolski premijer Mariano Rajoy dao je katalonskim separatističkim liderima rok od 5 dana da se očitaju hoće li proglasiti neovisnost ili neće. Nadalje, ističe Rajoy, ako katalonski lider Carles Puigdemont do ponedjeljka poruči kako jest proglasio neovisnost Katalonije, onda će mu biti dato još 3 dana da povuče taj svoj proglas.

Ukoliko to katalonska regionalna Vlada ne učini, Rajoy ističe kako će aktivirati Članak 155 španjolskog Ustava koji mu omogućava ukidanje katalonske autonomije i preuzimanje direktne vladavine nad ovom regijom.

Podsjetimo, katalonski lideri potpisali su deklaraciju neovisnosti u utorak, ali su poručili kako će stupanje ove odluke na snagu odgoditi za neko vrijeme kako bi se mogla pružiti još jedna šansa za dijalog. No, izgleda kako Madrid odbija bilo kakav dijalog dok se pitanje neovisnosti jasno ne riješi - drugim riječima, katalonskim liderima daje se utlimatum i samo jedan izbor: od proglašenja neovisnosti moraju odustati ili će im pak biti ukinuta i autonomija.