Katalonci bojkotirali božićnu poruku španjolskog kralja

katalonija, katalonija, katalonija, Španjolska, bojkot, referendum, Španjolska, katalonija
Djelatnici javne televizije pozvali su na polusatni štrajk baš u vrijeme kraljeva govora. Službeno, prosvjeduju protiv smanjivanja troškova i outsourcinga dijela produkcije, što su neka od pitanja oko kojih se spore središnja vlada u Madridu i bogata španjolska regija Katalonija koja želi u studenome iduće godine održati referendum o neovisnosti. Kraljev govor bit će objavljen kasnije na internetskoj stranici televizije, izjavila je glasnogovornica.

Zbog petogodišnje gospodarske krize u Španjolskoj nezaposlena je četvrtina radnika. Kralj Juan Carlos nije izravno govorio o pitanju katalonske nezavisnosti, ali je pozvao Španjolce da u teška vremena budu jedinstveni, da prihvate raznolikost, prenosi tportal.hr.

'Zajedno smo riješili i teže probleme od ovih danas i uvijek smo težili istome zajedničkom cilju', rekao je. 'Španjolska je sjajna zemlja za koju se vrijedi boriti'.

Katalonija ima 7,6 milijuna stanovnika i vlastiti jezik, a na nju otpada petina španjolskog gospodarstva. Katalonski čelnik Artur Mas iz saveza desnoga centra CiU , traži da se 9. studenoga 2014. održi referendum o nezavisnosti.

Dva mjeseca prije toga i Škotska će održati referendum o nezavisnosti od Ujedinjenoga Kraljevstva.

Španjolski premijer Mariano Rajoy tvrdi da bi katalonski referendum bio neustavan.

Govor Juana Carlosa nije emitirala ni baskijska televizija EiTV, ali to nije iznenađenje jer je u toj španjolskoj regiji sa snažnim pokretom za nezavisnost na vlasti baskijska nacionalistička stranka PNV koja je tradicionalno veoma kritična prema monarhiji.

Juan Carlos je na prijestolju 38 godina i smatra se da je sedamdesetih bio ključni igrač u španjolskome prijelazu u demokraciju nakon smrti diktatora Francisca Franca.