Karadžić i Mladić mogli bi biti oslobođeni

radovan karadžić, Haški Tribunal, ratni zločin, zločin protiv čovječnosti, Valentin Inzko, ICTY, Republika Srpska, biljana plavšić, Momčilo Krajišnik, radovan karadžić, radovan karadžić, ratko mladić, Haški Tribunal, haški sud

Bivši haški sudac smatra apsurdnom odluku francuskog kolege Jean-Claudea Antonettija da prihvati zahtjev Mladićeve i Karadžićeve obrane i iz žalbenog postupka isključi suce Theodora Merona, Carmela Agiusa i Daquna Liua. Evo dijela intervjua koji je Christoph Flügge dao za njemački Die Zeit, a prenio ga je Deutsche Welle.

Flügge je kazao da suci Haškog tribunala nisu podjednako kompetentni.

'Tu je mnogo izvanrednih sudaca. A onda dolaze i oni koji spadaju u široke mase. Ali za neke se pitam - kako su uopće postali suci', kazao je bivši sudac Haškog suda.

 

Na upit novinara da razjasni na koga misli i odnosi li se njegova primjedba na izrazito kontroverznog francuskog suca Jean-Claudea Antoanettija, koji je donio oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, Flügge nije želio govoriti o imenima, ali je upozorio na ono što se događa u žalbenim procesima Karadžiću i Mladiću, koji su osuđeni na prvoj instanci.

'U revizijskim procesima nadležni sudac udovoljio je molbi branitelja koji su ciljali na to da se suci proglase pristranima. Suci su potom zaista zamijenjeni - pod obrazloženjem da su sudjelovali u sličnim procesima pred Haškim sudom. To je apsurdno. Naravno da se Haški tribunal morao baviti istim povijesnim događajima - to je neizbježno. Kolega koji je ustanovio pristranost je iz neznanja o pravu ili iz ignorancije isključio te suce', smatra Christoph Flügge.

Na upit smatra li zamislivim to da se Karadžić i Mladić na kraju izvuku odgovorio je da postoji izreka po kojoj ste pred sudom i na otvorenom moru u Božjim rukama. 'Ništa nije nemoguće. I na sudu rade ljudi koji rade greške', poručio je ovaj sudac u intervjuu za Die Zeit.

Kazao je i da iz udruga žrtava stalno čuje da su duboko zabrinuti oko toga. 'Pitaju se hoće li Mladić i Karadžić na kraju biti oslobođeni', naveo je Flügge. U predmetu Karadžić pravomoćna presuda trebala bi biti donesena brzo, već narednih mjeseci.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, u razgovoru za BIRN BiH potvrdio je zabrinutost o kojoj govori Flügge.

'U kuloarima MMKS-a govori se o tome da Rusija itekako vrši pritisak, ne samo na suce, već na cjelokupan UN-ov sustav, kako bi se Karadžić i Mladić oslobodili. Cijela ova priča koja je nastala smjenom sudaca iz vijeća, kad su u pitanju i Mladić i Karadžić, daje nam pravo da izražavamo sumnju u sve ovo što se događa', kazao je Tahirović.

On je naglasio da Flügge 'spada u red sudaca koji su presuđivali na osnovi relevantnih dokumenata i činjenica'. Flügge je 2008. godine imenovan za suca Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, a 2011. izabran je za suca MMKS-a. Bio je jedan od onih koji su donijeli prvostupanjsku presudu Mladiću te Zdravku Tolimiru.