FOTO/VIDEO  Kaos u Ukrajijini: Središtem Kijeva odjekuju pucnji i detonacije

kaos, snajperisti, pucnjava, detonacije, Kijev, EU i Ukrajina, Situacija dramatična
Sve je počelo jutros. Policija je držala polovicu trgu Majdana prema kojem se kretalo dvadesetak tisuća prosvjednika. Riječ je o radikalnim skupinama koje nisu bile spremne prihvatiti primirje. Uspjeli su potisnuti policiju, bacaju Molotovljeve koktele i kamenje. Prema nekim informacijama, "majdanovci" su oteli deset pripadnika ukrajinskih snaga reda. Navodno se pojavio i snajperist koji je do sada ranio 20 policajaca. Središtem Kijeva odjekuju detonacije i pucnji.

Započela je evakuacija ljudi koji su se zatekli u Radi, ukrajinskome parlamentu. Evakuiraju se i djelatnici u zgradi Vlade i gosti hotela Kijev, u neposrednoj blizini.

U Kijev su pristigli poljski, njemački i francuski šefovi diplomacija Radoslaw Sikorski, Frank-Walter Steinmeier i Laurent Fabius. Najprije su se sastali s oporbenim čelnicima, i to u zgradi njemačkog veleposlanstva, a u tijeku je sastanak s Janukovičem.

Vidjeli smo strašne slike grada. To je možda najveće razaranje u novijoj europskoj povijesti. Zabrinjavajuće i to mora prestati. Vjerujemo da međunarodna zajednica može riješiti ukrajinski konflikt. Vlasti i oporba moraju uistinu početi pregovarati, izjavio je poljski ministar vanjskih poslova.

Francuski ministar vanjskih poslova rekao je da dolazi kako bi Janukoviču najavio sankcije. Oporbeni čelnici nakon susreta s europskim diplomatima iznijeli su mišljenje da bi uvođenje takozvane demilitarizirane zone možda bilo rješenje za sukobe u Kijevu. Oporba tvrdi, demilitarizirana bi zona možda, konflikt s ulice prenijela u parlament i tu bi se, pretpostavljaju, pronašlo rješenje.

Situacija u Kijevu dramatična

Rusija je oštro kritizirala zapadne sankcije protiv ukrajinskih dužnosnika nakon što je SAD uveo zabranu izdavanja viza, a Europska unija razmatra slične mjere, i priopćila je da su sankcije legitimne samo ako se donose kolektivno u Vijeću sigurnosti UN-a.
Ruski ministar vanjskih poslova Aleksandr Lukaševič izjavio je kako sankcije "mogu samo zaoštriti sukob" u Ukrajini. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je u posjetu Bagdadu, rekao je da prijetnje uvođenja sankcija protiv Ukrajine izgledaju kao ucjena. Lavrov također smatra da zapadni mediji iskrivljeno prikazuju situaciju u Ukrajini.
Američki predsjednik Barack Obama upozorio je Ukrajinu da će se suočiti s posljedicama ako se nastavi nasilje u Kijevu te istaknuo kako SAD ukrajinske vlasti smatra odgovornima za odnos prema prosvjednicima. Istaknuo je da se ukrajinska vojska ne smije uključivati u situaciju koju trebaju riješiti civili.

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je jučer telefonski s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Složili su se kako je potrebno napraviti sve da nasilje u Ukrajini ne bi eskaliralo.

hrt.hr