FOTO  Kalif Abu Bakr al-Bagdadi izlazi iz sjene

Abu Bakr al-Bagdadi, Vođa ISIL-a, ISIL, irak
Vođa ISIL-a, Abu Bakr al-Bagdadi, održao je u petak propovijed u džamiji u gradu Mosul na sjeveru Iraka kojeg su ISIL zauzeli prije svega mjesec dana. Bagdadi je odlučio izaći iz sjene i obratiti se svojim pristašama u regiji, ali i šire.

Njegov govor dolazi svega nekoliko dana nakon što je ISIL proglasio kalifat od sirijskog Aleppa do istoka Iraka. Bagdadi je sebe proglasio kalifom, doslovno vladarom 1,2 milijarde Muslimana i to otvoreno ističe. Njegov govor je jučer objavljen na internetu te je postao "instant hit" na brojnim džihadističkim forumima i sličnim izvorima.

U govoru, koji je pomno pripremljen, Bagdadi ističe točno ono što bi se njegovim pristašama moglo dopasti, daje im točno što su i očekivali. Poziva sve Muslimane, od istoka do zapada, da se dođu boriti za kalifat.

"Slušajte i shvatite. Ustanite. Stiglo je vrijeme da se oslobodite od svojih okova i svojih slabosti. Vrijeme je da ustanete protiv tiranije, protiv izdajničkih vladara - agenata križara i ateista, čuvara Židova!", poručuje Bagdadi.

U govoru se također osvrnuo na niz zemalja u kojima, kako tvrdi, se provodi progon nad Muslimanima, u tom kontekstu spomenuo je Palestinu, Kavkaz, Kašmir, Filipine, Egipat, Mijanmar, Francusku, Bosnu i Hercegovinu, ali i druge.

Bagdadi tvrdi kako sve neprijatelje Muslimana primarno vode "Amerika i Rusija, a mobiliziraju ih Židovi".Pojava Bagdadija već se u brojnim medijima koristi za stvaranje nove "babaroge", tako neki mediji prenose "Pojavio se zli kalif", domaći mediji posprdno ističu kako se radi o "kalifu koji želi zauzeti i Hrvatsku" i slično, no ovo stupanje Bagdadija na scenu puno je opasnije nego što se na prvi dojam možda čini. Bitno je osvrnuti se na njegov kompletan govor jer on u njemu zapravo tvrdi kako je obrana ovog kalifata ujedno i esencijalna borba za Islam. Predstavljajući ovaj projekt na takav način on točno zna što čini, time zaista očekuje potporu radikaliziranih Muslimana diljem svijeta.

Svojom pojavom, svojim proglasom, ali i vojnom akcijom koja je svemu ovome prethodila, Bagdadi bi uskoro mogao, ako već i nije, zasjeniti bivšeg vođu Al-Qaede, Osamu Bin Ladena.

On se istomišljenicima ovdje predstavlja kao konkretna manifestacija njihove ideologije, kao "akter" u kontradikciji s "teoretičarima". Stoga ne iznenađuje kako su zapravo vodeći radikalni islamistički teoretičari odbacili Bagdadijev kalifat, pa čak i oni koji svoju ideologiju baziraju na formiranju kalifata.

Utjecajni islamistički autoritet, Egipćanin sa sjedištem u Kataru, Yusuf al-Qaradawi, rekao je jučer: "Muslimani čekaju što bržu uspostavu kalifata, ali ISIL-ova deklaracija je ništavna pod šerijatom i ima opasne posljedice za Sunite u Iraku i pobunu u Siriji".

Slične izjave dolaze i iz drugih pravaca za koje bi se očekivalo da će snažno stati na stranu Bagdadija - "Smatramo kako je ovaj tzv. kalifat bezvrijedan. Smatramo ga ilegalnim", poručili su iz sirijskog ogranka Muslimanske Braće.

Salafistički lider Daii Islam al-Shahhal, utemeljitelj salafističkog pokreta u Libanonu, poručuje: "Mi želimo kalifat, to je temelj naše ideologije. No, takva država mora se uspostaviti na određenim kriterijima koji još nisu zadovoljeni".

advance.hr