Kako sam Iz BiH preskočio Hrvatsku i došao u Sloveniju!.

Vladimir Putin, Slovenija, autoceste u Sloveniji, Slovenija i Hrvatska , Slovenija, granica, Slovenija i Hrvatska , Slovenija, slovenska policija
...Domagoj Musa, umirovljeni i ex-direktor Centra za IS Privredne Komore BiH.

Tri osobna iskustva:

1997 putovao sam iz Sarajeva u Ljubljanu na poziv GZS (Gospodarska Zbornica Slovenije) autobusom (avio/željezničke linije nisu postojale). Na Hr-Slo granici, jedino mene zbog Hr-putovnice (a putujem iz Sarajeva) provjeravaju. Pokažem im originalno pismo-poziv na sastanak GZS, ali ne pomaže. Provjere prtljaga, ne nađoše ništa, osim pitanja: Kako ste dosli iz BiH do Slo, kako ste preskočili Hrvatsku? "Ne razumijem, gdje je problem"? Odgovor: "Hrvatska granična služba nije u putovnicu unijela podatke o ulazu/izlazu iz Hrvatske". Upitah: "Što sada"? Vratiti se u Hrvatsku da upišu u putovnicu izlazak.!!!!. Uzimam putovnicu, izlazim iz autobusa i idem natrag prema Hrv carini. Zaustavlja me Slo-policija: "Ne možeš šetati po međugraničnom pojasu",,, cijeli autobus se mora vratiti na HR-granicu. Osamdesetak putnika nakon deset sati napornog putovanja gunđa ali autobus mora nazad!!!.

1998 Provjera prtljaga i maltretiranje u Kopru na povratku iz Trsta sa sastanka clanova CEI (Centralna Evropska Inicijativa).

1999 Slovenačka policija me kažnjava zbog brze vožnje (cca 5km iznad dozvoljene) a neposredno prije tri slovenačka vozila pretiču me znatno većom brzinom.


Domagoj Musa, umirovljenik, ex-direktor Centra za IS Privredna Komora BiH.