Poplave i oluje od Britanije do BiH

nevrijeme, Snažno nevrijeme, Marin Čilić, nevrijeme, Snažno nevrijeme
U južnom dijelu Njemačke su zbog oluje letjeli krovovi, a došlo je i do ozbiljnog poremećaja prometa. U Baden-Wuerttembergu i Bavarskoj zatvorena su 23 željeznička pravca zbog srušenih stabala, objavila je željeznička tvrtka Deutsche Bahn. Iz Nuernberga je moralo biti evakuirano nekoliko stotina izbjeglica zbog porušenih šatora, priopćili su bavarski dužnosnici.

Glasnogovornica agencije za pomorski promet upozorila je da bi zbog padalina na obali Sjevernog mora moglo doći do poplava.

Snažna oluja je i u Švicarskoj i Austriji ugodnu blagu jesen pretvorila u početak zime, no u nevremenu nema stradalih. U južnim švicarskim Alpama brzina vjetra iznosila je do 185 kilometara na sat, zbog čega su zatvorene autoceste. U austrijskom Tirolu je oko 30.000 domova ostalo bez električne struje, a meteorolozi do petka očekuju i do metar snijega na austrijskim planinama.

Uragan Gonzalo nastao je prošli tjedan kod Kariba, potom se obrušio na otočje Bermuda i nakon toga skrenuo prema sjeveru, preko Atlantskog oceana.

Jaka kiša mjestimice praćena grmljavinskim nevremenom pogodila je u srijedu i veći dio Bosne i Hercegovine. a meteorološke službe u toj zemlji izdale su narančasto upozorenje zbog pogoršanja vremenskih prilika.

Uslijed nevremena u noćnim i prijepodnevnim satima došlo je do prekida opskrbe električnom energijom u naseljima u okolici Prijedora, a prve snježne pahulje tijekom dana mogle su se vidjeti u Banjoj Luci.

Snijeg je zabilježen na planinskim prijevojima te na Kupresu i Vlašiću, a meteorolozi su najavili kako bi snježnih padalina moglo biti i u naredna 24 sata u predjelima iznad 800 metara nadmorske visine.

Unatoč pogoršanim vremenskim uvjetima promet u BiH uglavnom se odvija bez zastoja, no vozačima je upućeno upozorenje na maksimalan oprez.

Niti Slovenija nije pošteđena posljedica jakog nevremena s pljuskovima, koje je u noći s utorka na srijedu zahvatilo veći dio zemlje. Nevrijeme je na nekim područjima izazvalo izlijevanje potoka i manjih rijeka, a u dijelovima Ljubljane proglašen je crveni alarm zbog opasnosti od poplave.

Najviše neprilika bilo je oko Škofje Loke, gdje su se zbog jake kiše izlila rijeka Sora i jedan nabujali potok. Nekoliko ljudi moralo je na tom području biti evakuirano iz svojih kuća, a aktivirana je i civilna zaštita.

U jugozapadnom dijelu Ljubljane palo je preko noći 137 litara kiše na četvorni metar, ali pljusak nije zahvatio šire područje. Kiša je u međuvremenu prestala, no u dijelovima grada proglašen je crveni alarm opasnosti zbog izlijevanja potoka koji utječu u rijeku Ljubljanicu te voda koje nije u stanju preuzeti gradska kanalizacija.

Zbog vode na cesti jutros su bile zatvorene dvije veće gradske prometnice, zatvoreno je nekoliko vrtića. Dežurne službe pozvale su građane u dijelovima grada gdje prijeti opasnost od naraslih voda da premjeste svoje automobile i iz podruma premjeste vrednije stvari.

O problemima zbog noćašnjeg nevremena javljaju i iz Maribora, gdje je tijekom noći vjetar razotkrivao krovove i rušio drveće.

Teškoće s naraslim podzemnim vodama i bujicama zabilježene su i na području Nove Gorice i Idrije te u drugim krajevima zemlje. Zbog aktiviranih klizišta ponegdje su zatvorene regionalne ceste.

Dežurni meteorolozi navode da je u zadnja 24 sata pala rekordna količina padalina, ali da poslijepodne očekuju smirivanje vremena.

HINA