Kako bi pobjeda Brexita mogla podijeliti Ujedinjeno Kraljevstvo?

velika britanija i skotska
Naime, građani Škotske i Sjeverne Irske već su počeli praviti buku o odvajanju iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Novi referendum

Iz sjevernoirske separatističke stranke Sinn Fein tako najavljuju referendum za pripajanje Sjeverne Irske Irskoj. Vođa stranke Declan Kearney rekao je da je britanska vlada izgubila mandat da zastupa Sjevernu Irsku u Europskoj uniji. Na referendumu je većina građana Sjeverne Irske glasovala za ostanak u EU.

- Glasovanje Ujedinjenog Kraljevstva za izlazak, a u kontekstu glasovanja za ostajanje u EU u Sjevernoj Irskoj, mora značiti referendum o irskom jedinstvu - priopćeno je iz Sinn Feina.

I Škotska vidi svoju budućnost unutar EU-a. To je rekla premijerka Nicola Sturgeon.

- Glasovanje u Škotskoj jasno je pokazalo da Škoti vide svoju budućnost u EU-u - istaknula je škotska premijerka i šefica Škotske nacionalne stranke (SNP).

Škotska je održala referendum za nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva 18. rujna 2014. godine, koji nije izglasan. Alex Salmond, bivši lider Škotske nacionalističke stranke rekao je da bi pobjeda Brexita mogla dovesti do drugog referenduma koji će Škotskoj omogućiti da ostane u EU.

Ujedinjena Irska

Većina škotskih birača glasovala je za ostanak u Europskoj uniji, kao i glasači u Sjevernoj Irskoj. Glasači u Škotskoj izabrali su ostanak sa 62 posto, a u Sjevernoj Irskoj s 56 posto.

- Ovaj ishod dramatično mijenja politički krajolik na sjeveru Irske i mi ćemo intenzivirati našu borbu za sazivanje šireg glasanja o ujedinjenoj Irskoj - rekao je čelnik Sinn Feina Declan Kearney.

Republikanci i unionisti, katolici i protestanti glasovali su za ostanak u EU.

Vlada Republike Irske sazvala je hitan sastanak nakon britanskog referenduma.

- Ovaj rezultat imat će važne implikacije na Irsku, kao i na Britaniju i Europsku uniju - kaže se u priopćenju vlade.