Južnokorejski predsjednik otputovao u Washington: povijesni susret Trumpa i Kima neizvjestan

Južnokorejski predsjednik otputovao u Washington: povijesni susret Trumpa i Kima neizvjestan
Američki predsjednik Donald Trump sastaje se u utorak sa svojim južnokorejskim kolegom Moon Jae Inom kako bi razgovarali o summitu sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom nad kojim se nadvila sumnja u održavanje.

Tri tjedna prije povijesnog susreta između američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika, do kojega bi trebalo doći u Singapuru i čije odvijanje je i dalje okruženo debelom tajnom, stanar Bijele kuće računa na stanara Plave kuće da mu pomogne u otkrivanju pravih namjera prvog čovjeka Pjongjanga.

U središtu razgovora bit će pitanje denuklearizacije za koju Washington želi da bude "kompletna, provjerljiva i neopoziva", a o kojoj Sjeverna Koreja nije doista razotkrila svoje namjere.

Trump i Moon koji su razgovarali telefonski tijekom vikenda, susrest će se u podne u Ovalnom uredu ali se ne predviđa zajednička konferencija za tisak.

Upitan o razmišljanjima američkog predsjednika vezanim uz najavljeni susret na vrhu, ministar financija Steven Mnuchin kazao je u ponedjeljak: "Zasad je još predviđen. Ako se to promijeni, bit ćete informirani".

Ozračje je daleko od bilo kakve euforije koja je vladala u tjednima nakon objave, 8. ožujka, načelnog sporazuma o susretu u četiri oka, dugo nezamislivom, između predsjednika SAD-a i nasljednika dinastije Kim koja vlada Sj. Korejom već više od pola stoljeća.

Iznenadivši brojne promatrače a čini se i samog Trumpa, režim se naglo vratio prošlog tjedna na svoju tradicionalnu ratnu retoriku prijeteći čak otkazivanjem susreta. neposredni povod za to bilo je održavanje zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a.

Potpredsjednik Mike Pence upozorio je u intervjuu u ponedjeljak navečer za tv postaju Fox News kako "nema sumnje" da je Trump spreman odustati od pregovora s Kimom ako mu se učini da oni neće dati rezultate.