Juncker predstavio pet scenarija za 'novu' EU27

EU i Velika Britanija, Velika Britanija, Velika Britanija,Europska unija, eu, Europska unija, Velika Britanija,  izlazak iz EU-a, referendum, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, BREXIT, funta, euro, BREXIT, potpisivanje peticije, referendum, BREXIT, Nexit, Europska unija, Dexit, bundestag, Njemačka, referendum, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Donald Tusk, Europsko vijeće, Europska unija, BREXIT, BREXIT, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, Europski parlament , EU27, Jean-Claude Juncker, eu, Turska i Nizozemska, konferencija, Mostar, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, EU i Velika Britanija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, BIH, Europska unija, eu, BREXIT, Dan Europe, eu, vijeće europe, Hrvatska, predsjedanje
Juncker je u Europskom parlamentu predstavio "Bijelu knjigu o budućnosti Europe: razmišljanja i scenariji za EU27 do 2025."

Juncker je u svom govoru rekao da se dosad rasprava o budućnosti EU-a prečesto vodila u smislu dvojbe "manje ili više Europe", to jest čvršće ili labavije unije, ali da je takav pristup pogrešan.

Pet mogućih scenarija predstavljenih u Bijeloj knjizi su sljedeći: zadržati status quo; EU samo kao jedinstveno tržište; Europa s više brzina; EU s manje ovlasti, ali efikasnija; EU koja će u više područja raditi zajedno.

O predloženim scenarijima trebaju se izjasniti zemlje članice, što ne treba očekivati prije nego što se ne završe vrlo važni izbori u Nizozemskoj, 15. ožujka, zatim u svibnju predsjednički izbori u Francuskoj te u rujnu parlamenarni izbori u Njemačkoj.

Juncker bi u svom govoru o stanju Unije 2017. u rujnu pred Europskim parlamentom trebao rezimirati raspravu i razmišljanja država članica, a na summitu u prosincu trebali bi se formulirati prvi zaključci.

Bijela knjiga je doprinos Komisije za summit koji se održava 25. ožujka u Rimu u povodu proslave 60. obljetnice rimskih sporazum. Na tom bi summitu trebao započeti proces u kojem bi 27-orica trebala donijeti odluku o budućoj Uniji.

Juncker je najavio da će Komisija sljedećih mjeseci objaviti niz dokumenta koji trebaju poslužiti kao podloga za raspravu. Riječ je dokumentima koji će se odnositi na: razvoj socijalne dimenzije u Europi, produbljenje integracija u Ekonomskoj i monetarnoj uniji, dokument o štetnim posljedicama globalizacije; o budućnosti europske obrane te budućnosti europskih financija.

HINA/EPA