Juncker: Brexit je gubljenje vremena i energije

Velika Britanija, BREXIT, Therese May, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, THERESA MAY, BREXIT, Velika Britanija, nestašice, dokumenti, BREXIT, Donald Tusk, Boris Johnson, Jean-Claude Juncker

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u utorak da se zahtijev Londona za produženjem roka za napuštanje EU treba shvatiti ozbiljno i da druge članice bloka nikada neće donijeti odluku koja bi prinudila Britaniju da napusti EU bez sporazuma.

Tusk je poručio Europskom parlamentu da je raspravljao o zahtjevu britanskog premijera Borisa Johnsona za odgodom Brexita iza roka od 31. listopada s ostalih 27 država članica, i da će donijeti odluku "u slijedećim danima".

"Nemam nikakve sumnje kako bismo trebali tretirati britanski zahtijev za produženjem na najozbiljniji mogući način" - poručio je on poslanicima Europskog parlamenta u  Strasbourgu.

 "Brexit bez sporazuma nikada neće biti naša odluka" - kazao je on, izazivajući aplauz.

Johnson se suočava s dva ključna glasovanja u parlamentu u utorak koja će odlučiti o tome može li on ispuniti svoje obećanje da će izvesti Britaniju iz EU u roku od devet dana.

Dok sat otkucava do posljednjeg roka od 31. listopada za britansko napuštanje bloka, podijeljeni parlament teško može da se dogovori kada, i čak da li se uopće Brexit treba realizirati.

Europski parlament također mora usvojiti sporazum o Brexitu postignut s Britanijom na samitu EU prošle sedmice, ali je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio poslanicima u Strasbourgu da se to može učiniti tek kada sporazum usvoji britanski parlament.

"Sada trebmo pratiti dešavanja u Westminsteru veoma pomno. Nije, međutim, moguće da ovaj parlament ratificira sporazum prije Westminstera" - prvi je na redu London, pa Bruxelles i Strasbourg - kazao je.

Juncker je izjavio da je Brexit gubljenje vremena i da ga iritira što nije mogao provesti više vremena u svom petogodišnjem mandatu da bolje služi europskim građanima.

"Zapravo me boli što sam proveo najveći dio svog mandata baveći se Brexitom - kada pomislim da Unija ne može da učini više za svoje građane" - to je gubljenje vremena i energije - kazao je. 

Juncker je, ipak, rekao da novi sporazum stvara pravnu neizvjesnost za primjereno britansko napuštanje EU.

"Uvijek ću žaliti zbog britanske oddluke da napusti Uniju. Najmanje što, međutim, možemo učiniti je da pogledamo jedni drugima u oči i kažemo da smo učinili sve što je u našoj moći da osiguramo primjereni odlazak" - izjavio je Juncker, prenosi Reuters.