Jugoistok Francuske teško stradao u novoj oluji

Francuska, oluja, olujno nevrijeme

Drugi put u nekoliko dana jugoistok Francuske pogodilo je olujno nevrijeme koje je iza sebe ostavilo najmanje pet mrtvih, dvoje civila i trojicu spasilaca, i veliku materijalnu štetu.

U zadnjih desetak dana 11 osoba je izgubilo život na tom području u dvjema olujama praćenim kišom, poplavama i vjetrom, zbog kojih je Meteo France proglasio crvenu uzbunu.

"Crveni alarm je ukinut, ali je poslije nevremena ostalo područje poharano poplavom. Moje su misli uz sve koji su zadnjih tjedana na jugu trpjeli zbog nevremena. Napose uz obitelji i rodbinu naših sugrađana koji su izgubili život", objavio je na Twitteru predsjednik Emmanuel Macron.

Kako bi pritekli u pomoć stradalima, u nedjelju je mobilizirano 1.380 vatrogasaca i šest helikoptera civilne zaštite, rekao je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner nedaleko od mjesta na kojemu se srušila jedna od tih letjelica, pri čemu su poginule tri osobe.

Žrtve su pilot civilne zaštite, tehničar i spasilac.

"Udarili su u brijeg zbog magle", rekao je novinarima na mjestu nesreće Richard Mallie, gradonačelnik Bous-Bel-Aira.

Olujno nevrijeme je u nedjelju navečer i tijekom noći najteže pogodilo Azurnu obalu, departmane Alpes-Maritimes i Var, gdje su poginule dvije osobe.

U ponedjeljak su sve škole u Cannesu, Mandelieuu i Pegomasu bile zatvorene.

U Mandelieu-la Napouleu stanovnici i trgovci su čistili blato lopatama. Voda je ušla u neke kuće a jedna ulica se u nedjelju navečer pretvorila u blatnu bujicu, rekli su stanovnici za AFP.

Prošli vikend slično je nevrijeme pogodilo Azurnu obalu, odnijevši šest života.