Jedi, moli, voli i puši marihuanu: Evo kako je izgledao prvi dan legalizacije trave u Kanadi

Kanada, marihuana
Domaći i svjetski mediji raspisali su se o legalizaciji kanabisa u Kanadi, i dok su mnogi očekivali kako će prvi dan proći kao "oni dani '70-ih', stvarnost je bila ipak malo drugačija, no ništa manje ljepša.

Prema pisanju stranih medija, prva osoba koja je u Kanadi kupila marihuanu legalnim putem bio je Ian Power. U trenutku kada je sat otkucao ponoć u kanadskoj pokrajini Newfoundland i Labrador, on je bio na početku dugačkog reda. "Oduvijek je bio moj san da postanem prva osoba u Kanadi koja je na legalan način kupila gram kanabisa i sada mi se želja ostvarila", rekao je za BBC.

"Cijeli svoj život sam poskrivećki pušio i skrivao od drugih da to radim jer se krećem u krugovima unutar kojih se baš ne konzumira marihuana", izjavio je Smith za BBC "No, sada kada je kanabis legaliziran i kada se nalazi na policama ovakvih trgovina, osjećam olakšanje. Sada je to OK, barem u očima vlasti", opisao je Alex Smith, jedan od mnogih koji su te noći izašli iz trgovine BC Cannabis Store, za sada jedinog legaliziranog dućana te vrste na području Britanske Kolumbije.

Oni koji su očekivali da će ulice Kanade prvog dana legalizacije izgledati kao scene iz nekog hipi filma iz 70-ih godina, ipak su se razočarali, piše BBC. Primjerice, u najmnogoljudnijoj pokrajini Ontario, zakon prema kojem je dozvoljeno konzumiranje kanabisa na javnim mjestima stupio je na snagu tek 17 sati nakon legalizacije uporabe marihuane, zbog čega se na ulicama Toronta većinu dana nije mogao osjetiti miris te lake droge, a ljudi su se većinom zabavljali i pušili travu na privatnim okupljanjima.

Prema novom zakonu, konzumacija marihuane u Kanadi ima svoja ograničenja - na primjer, korisnici moraju biti punoljetni te su određene stroge kazne za one koji prodaju kanabis maloljetnicima. Kanađanima je dozvoljen samo određeni broj biljaka koje mogu uzgajati unutar svog doma, a na javnim mjestima mogu kod sebe imati samo 30 grama marihuane.

Usto su uvedene i kazne za vozače koji upravljaju vozilom pod utjecajem kanabisa. Policija će moći zaustavljati "sumnjive" vozače te provjeravati razinu alkohola i THC-a u krvi. Kazne su većinom novčane, ali se u nekim slučajevima može odrediti i zatvorska kazna, piše BBC.

A na stranicama nekih policijskih službi osvanula razna upozorenja ili savjeti: "Ako imate u planu konzumirati kanabis, savjetujemo vam da si prije toga kupite nešto za pojesti; inače biste se mogli naći u situaciji da vas u dva ujutro spopadne želja za hranom, a pitanje je da li ćete biti sposobni sjesti za volan", savjetovala je policija na svojim društvenim mrežama.

vijesti.hr