FOTO/VIDEO  Je li grad Novoazovsk pod okupacijom regularnih ruskih snaga?

glasovanje, kriza odnosa Istoka i Zapada, Pitanje Krima, ukrajina, Rusija, Sevastopolj, referendum, NATO savez, OESS, EU i Ukrajina, Proruske snage, proruski separatisti
... dok je NATO objavio da najmanje 1000 ruskih vojnika djeluje na ukrajinskom teritoriju

Ukrajinski izaslanik pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u četvrtak je rekao da su redovne ruske postrojbe zauzele grad Novoazovsk na jugoistoku Ukrajine, što je njegov ruski kolega opovrgnuo ustvrdivši da nijedna ruska postrojba nije prešla ukrajinsku granicu, prenose agencije.

Istodobno je predsjednik vanjskopolitičkog odbora njemačkog parlamenta Norbert Roettgen u Berlinu rekao da Europa mora na eskalaciju nasilja u Ukrajini odgovoriti novim sankcijama Rusiji, dok je NATO objavio da najmanje 1000 ruskih vojnika djeluje na ukrajinskom teritoriju.

Ukrajinski izaslanik pri OESS-u Ihor Prokopčuk rekao je novinarima da je "zabilježena izravna invazija ruske vojske na istočne regije Ukrajine". Govoreći na marginama izvanrednog zasjedanja OESS-a u Beču, Prokopčuk je rekao: "Grad Novoazovsk, kao i brojne druge gradove u toj regiji, zauzele su ruske snage".

Dodao je da Ukrajina sadašnji razvoj događaja smatra "činom agresije". "Koristit ćemo se svim sredstvima dostupnim prema međunarodnom pravu, prema povelji UN-a, kako bismo obranili svoj teritorij", rekao je Prokopčuk.

Ruski izaslanik pri OESS-u Andrej Kelin rekao je međutim novinarima tijekom zasjedanja 57-člane organizacije da "nijedna ruska postrojba nije prešla ukrajinsku granicu".

Osim male postrojbe od desetak ruskih vojnika koji su slučajno prešli granicu prije nekoliko dana, "ondje nema ruskih vojnika", rekao je Kelin.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora njemačkog parlamenta Roettgen, blizak suradnik njemačke kancelarke Angele Merkel, rekao je u razgovoru za Reuters da bi EU na sastanku ovog vikenda trebao uvesti nove sankcije Rusiji kao mjeru prevencije.

"Moraju se uvesti nove sankcije kao odgovor, i o tome se treba raspravljati na summitu i, u idealnom slučaju, treba odmah dogovoriti sankcije. Bilo kakvo oklijevanje (ruski predsjednik Vladimir) Putin će smatrati europskom slabošću i to će ga ohrabriti da nastavi", rekao je Roettgen.

"Sada imamo situaciju u kojoj je jasno da je Rusija vojno nazočna u Ukrajini s tenkovima i vojnicima", rekao je.

NATO je u četvrtak objavio da vjeruje kako je više od 1000 ruskih vojnika angažirano na teritoriju Ukrajine. Vojni dužnosnik NATO-a, koji nije želio biti imenovan, rekao je na briefingu za novinare da se ruska akcija u Ukrajini može okvalificirati kao "upad", a ne kao "invazija".

"Procjenjujemo da više od 1000 ruskih vojnika trenutačno djeluje na teritoriju Ukrajine. Oni podupiru separatiste i bore se uz njih", rekao je dužnosnik u stožeru NATO-a u Monsu na jugu Belgije.

Dužnosnik je novinarima pokazao satelitske snimke datirane 23. kolovoza na kojima se vide ruski lanseri projektila razmješteni unutar ukrajinskog teritorija.

"Ovo je sofisticirano oružje koje zahtijeva dobro uvježbanu posadu. Potrebni su mjeseci kako bi se obučili vojnici. Izuzetno je malo vjerojatno da tu vrstu obuke imaju separatističke snage", rekao je. "Rusija pokušava spriječiti poraz separatista i želi zadržati to područje. Nedavna eskalacija, te čak i izravno uključivanje ruskih postrojbi unutar Ukrajine, usmjereno je prema tome", rekao je dužnosnik NATO-a.