Japanci planiraju do 2030. izgraditi podvodni plutajući grad otporan na potrese

Ocean Spiral
Plutajući podvodni grad Ocean Spiral mogao bi postati stvarnost do 2030. godine. On bi imao uravnoteženu temperaturu s minimalnim promjenama, bio bi otporan na tajfune i potrese te imao veću koncentraciju kisika nego gradovi na površini.

Ovaj konceptualni velegrad japanske inženjerske korporacije Shimizu sastojao bi se od dva glavna elementa: sferičnog grada promjera 500 metara s tornjem u kojem bi moglo živjeti i raditi oko 5000 ljudi te spiralne strukture koja povezuju tu sferu sa stanicom na dnu oceana.

Stanica na oceanskom dnu osiguravala bi osnovne izvore za život, kao što su energija, čista voda i hrana, a svi ti elementi dobivali bi se iz podmorja. Stanica bi izvlačila hranjive tvari iz algi, a većina hrane poput ribe i morskih plodova dobivala bi se iz podvodnih uzgajališta.

Korporacija Shimizu vjeruje da će se ugljični dioksid u budućnosti moći pretvoriti u metan koristeći mikroorganizme koji žive na morskom dno. To bi omogućilo dodatnu energiju za grad.

Na ovoj ideji korporacija Shimizu radi već posljednje tri godine, u suradnji sa sveučilištem u Tokiju te japanskom agencijom za Znanost i tehnologiju na moru i kopnu. Oni vjeruju da bi za izgradnju podvodnog grada trebalo pet godina te budžet od 22,5 milijardi eura.