Jacenjuk: Rusija je prijetnja za svijet, za EU i za Ukrajinu

Arsenij Jacenjuk, Ukrajinski premijer, optužio Rusiju, ukrajina
Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je u razgovoru objavljenom u nedjelju optužio Rusiju da potkopava međunarodnu stabilnost i zatražio je gospodarsku podršku zapadnih saveznika u moderniziranju ukrajinske vojske.

"Svijet opravdano zabrinjavaju Putinove namjere", rekao je za postaju NBC Jacenjuk, te dodao da je Ruska Federacija potkopala međunarodnu stabilnost. "Rusija je okončala sve programe nuklearnog neširenja", rekao je Jacenjuk, govoreći o Memorandumu iz Budimpešte iz 1994. na temelju kojeg se Ukrajina pristala riješiti svog nuklearnog arsenala u zamjenu za jamstvo teritorijalne cjelovitosti.

"Danas je očito da je Rusija prijetnja za svijet, za Europsku uniju i za Ukrajinu", dodao je ukrajinski čelnik.

Američki potpredsjednik Joe Biden treba u ponedjeljak otputovati u Ukrajinu, a Jacenjuk je pozvao u pomoć zapadne sile.

"Trebamo biti u punoj formi da bismo zaustavili Rusiju i zato trebamo pravu podršku naših zapadnih partnera", ocijenio je i dodao da trebaju gospodarsku i financijsku podršku, modernizirati ukrajinsku vojsku i revidirati sve strukture ukrajinske obrane.

"Predsjednik Putin sanja o ponovnoj uspostavi Sovjetskog Saveza, svakog dana ide dalje i samo bog zna gdje će se zaustaviti", rekao je ukrajinski premijer.

U razgovoru koji je u nedjelju objavio Fox News, ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Sergej Kisliak je odbacio tu ideju. Rekao da je pogrešna svaka izjava o tome da Rusija želi obnoviti Sovjetski Savez.

U nedjelju je samoproglašeni gradonačelnik Slavjaska pozvao Rusiju da im isporuči oružje i tražio od Putina da pošalje postrojbe radi "zaštite lokalnog stanovništva".

Hina