Izvješće o radikalizaciji, stranim borcima i terorizmu u BiH

europski parlament
... strane borce te terorizam, kojeg je objavio Dnevnik.ba.

Što se tiče borbe protiv organiziranog kriminala, Bosna i Hercegovina ima određenu razinu pripreme. Došlo je do određenog napretka u poboljšanju međuagencijske suradnje. Međutim, potrebno je pojačati financijske istrage. Borba protiv organiziranog kriminala i dalje je temeljna za borbu protiv kriminalne infiltracije političkog, pravnog i gospodarskog sustava zemlje. Bosna i Hercegovina i dalje treba ispuniti međunarodne standarde o sprječavanju pranja novca i borbi protiv financiranja terorizma. Bosna i Hercegovina je ozbiljno pogođena fenomenom stranih terorističkih boraca i radikalizacije. Bosna i Hercegovina već je poduzela važne mjere kako bi se riješio taj problem koji treba nadopuniti daljnjim koracima kako bi se identificiralo, spriječilo i poremetilo protok stranih terorističkih boraca koji putuju u konfliktna područja poput Iraka i Sirije. U cijeloj su zemlji identificirani džepovi radikalizacije, posebice u Vehabijskoj zajednici

Moraju se razviti i uvesti de-radikalizacijski preventivni programi. U kaznenom postupku počinju se koristiti kaznene odredbe o krivičnom djelovanju stranih paravojnih i paravojnih snaga ("stranih boraca") u kojima se istražuje 8 predmeta. U jednom slučaju, tri osobe osuđene su na zatvorske kazne. Godine 2016. za kaznena djela terorizma pokrenute su 34 istrage protiv 43 osobe. U dva slučaja, Sud Bosne i Hercegovine donio je ukupno devet osuda za kaznena djela povezana s terorizmom. Snaga protu-terorističke radne skupine još se mora značajno ojačati. Operativna komponenta radne skupine još uvijek čeka pravila o njegovom financiranju i potvrdu formalnog statusa svojih članova. Protuteroristički kapacitet Tužiteljstva Bosne i Hercegovine porastao je imenovanjem osam novih tužitelja posvećenih terorističkim predmetima. Bosna i Hercegovina i dalje treba ispuniti međunarodne standarde Radne Skupine za Financijske Akcije (FATF) o sprječavanju pranja novca / borbi protiv financiranja terorizma (vidi također 4.1.3 i 4.3.2). Prema Radnoj Skupini Za Financijske Akcije (FATF), Bosna i Hercegovina je i dalje visoko rizična zemlja s strateškim nedostatkom u sprječavanju pranja novca / borbe protiv financiranja terorizma. Zemlja je dala pismenu obavezu na visokoj političkoj razini za rješavanje uočenih nedostataka i razvoj akcijskoj plana s FATF.

Došlo je do određenog napretka, usvajanjem strategije o integriranom upravljanju granicama (IBM) i novim zakonodavnim okvirom za migracije i azil. Međutim, zemlja i dalje treba ispuniti međunarodne standarde o sprječavanju pranja novca i suprotstavljanja financiranju terorizma. Daljnji napori potrebni su za koordinaciju i provedbu. Bosna i Hercegovina bi u narednoj godini trebala, posebice: → dodatno poboljšati kapacitete za borbu protiv terorizma kroz bolju suradnju i koordinaciju i razmjenu kriminalnih podataka, sprečavanje radikalizacije i deradikalizacijske programe.

Specijalizirani protuterorizam, trgovina ljudima, droga, cyber kriminal i financijske istrage široko su na snazi na državnoj i entitetskoj razini, iako s nedovoljnim kapacitetom. Jedinicu za Financijsku Istragu tek treba uspostaviti na Federacijsko entitetskoj razini. Zajednička radna grupa za borbu protiv terorizma ne funkcionira pravilno i njezina operativna sposobnost treba dodatno ojačati. Institucionalna sposobnost za učinkovito rješavanje različitih oblika organiziranog kriminala zahtijeva znatno poboljšanje.

Borba protiv terorizma

U lipnju, Vijeće ministara imenovalo je nove članove tijela koje će nadgledati provedbu strategije Bosne i Hercegovine za sprječavanje i borbu protiv terorizma za strategiju 2015.-2020. Međutim, tijelo još nije u potpunosti operativno. Akcijski plan za provedbu Strategije usvojen je u listopadu 2016. godine.

U borbi protiv terorizma Bosna i Hercegovina je ozbiljno pogođena fenomenom stranih terorističkih boraca i radikalizacije. Prema službenim podacima, vjeruje se da je 188 muškaraca, 61 žena i 81 dijete s državljanstvom Bosne i Hercegovine otputovalo u Siriju i Irak iz Bosne i Hercegovine te iz bosanske dijaspore u razdoblju od prosinca 2012. do prosinca 2015. godine.

Odjel za financijsko obavještajno poslovanje ima 39 zaposlenika (oko 90% svojeg planiranog kapaciteta). Odjel je organizirao tri treninga za osobe s obvezama izvješćivanja prema novom zakonu. Memorandum o razumijevanju s 12 stranih financijskih obavještajnih jedinica učinio je kontinuiranu elektronsku razmjenu informacija sa svim ostalim članovima Egmont grupe. Financijska obavještajna služba razmijenila je podatke s 32 zemlje. Podnešena su četiri izvješća o pranju novca, ali nisu dostavljena izvješća o financiranju terorizma. Fenomen stranih boraca terorista zahtijeva posvećeni pristup od strane obavještajne službe i izvršitelja zakona te dosljedne pravosudne politike prema prijestupnicima.

Na razini EU u tijeku je rad na izgradnji kapaciteta na zapadnom Balkanu i olakšavanju međunarodne policijske i pravosudne suradnje u borbi protiv prijetnji koje proizlaze iz organiziranog kriminala i terorizma, uključujući radikalizaciju koja dovodi do nasilnog ekstremizma, izazova kao što su strani teroristički borci i krijumčarenje vatrenog oružja i eksploziva.

Ovaj angažman trebao bi se dodatno ojačati temeljem uspješnih inicijativa na području sigurnosti i protuterorizma i biti poduprta tekućim dijalogom sigurnosne politike između Unije i Zapadnog Balkana, stoji u Bosnia and Herzegovina 2016 Report - izvješće o napretku usvojeno u 2017.sažetak članaka koje se odnose na radikalizaciju i strane borce te terorizam

Točka 24. napominje da je ostvaren izvjestan napredak u borbi protiv organiziranog kriminala; izražava međutim zabrinutost zbog nedostatka dosljednog pristupa u borbi protiv organiziranog kriminala zbog brojnih akcijskih planova raznih tijela kaznenog progona na različitim razinama; ističe da je potrebno još više ojačati međuagencijski okvir za suradnju; pozdravlja zajedničke istrage, no poziva na više koordiniranih operacija i bolju razmjenu informacija; poziva na poboljšanje kapaciteta tijela kaznenog progona, pa i onih za borbu protiv terorizma; poziva nadležna tijela da u tu svrhu poduzmu mjere u pogledu borbe protiv financiranja terorizma i pranja novca i na povećanje kapaciteta za provedbu financijskih istraga; pozdravlja potpisivanje Sporazuma o strateškoj i operativnoj suradnji s Europolom u cilju borbe protiv prekograničnog kriminala, među ostalim i razmjenom informacija i zajedničkim planiranjem operativnih aktivnosti; potiče i na sklapanje sporazuma o suradnji s Eurojustom;

Točka 27. ističe da polarizacija u zemlji, uz pogoršanje socioekonomske situacije, posebice u pogledu mladih, dovodi do neposredne opasnosti od širenja radikalizma; poziva na hitno povećanje napora u borbi protiv radikalizacije te daljnjih mjera za identifikaciju, prevenciju i zaustavljanje kretanja stranih boraca i kanala novca koji se ne može pratiti, a koji je namijenjen daljnjoj radikalizaciji, uključujući preko bliske suradnje s relevantnim službama država članica i zemalja u regiji i provedbom relevantnih zakona; poziva na bolju suradnju između obavještajno-sigurnosnih službi i policije; potiče na odlučno zaključenje i sankcioniranje slučajeva govora mržnje i širenja ekstremističkih ideologija putem društvenih medija; poziva na brzo uvođenje programa za deradikalizaciju i sprječavanje radikalizacije mladih u suradnji s civilnim društvom putem sveobuhvatnog obrazovanja o ljudskim pravima kako bi se pridonijelo zaustavljanju propagande o radikalizaciji i stvorila socijalna kohezija među djecom i mladima; potiče u tom smislu veće sudjelovanje mladih u demokratskom političkom procesu; poziva nadležne vlasti da se bore protiv vjerskog ekstremizma; sa zabrinutošću napominje da diljem zemlje postoje zajednice koje su se radikalizirale i ističe važnu ulogu vjerskih vođa, nastavnika i ukupnog obrazovnog sustava u ovom pogledu; nadalje ističe potrebu za pružanje instrumenata za reintegraciju i društvenu rehabilitaciju te poboljšanje i unaprijeđenije sredstava za deradikalizaciju; stoji u skraćenom djelu European Parliament - Report on Bosnia and Herzegovina 2016, sažetak izvješća usvojenog u 2017. godini s člancima koji se odnose na radikalizaciju, strane borce te terorizam.