Izraelski premijer Netanyahu optužen za korupciju

optužba, korupcija, izrael

Izraelski državni tužitelj u četvrtak je službeno optužio premijera Benjamina Netanyahua u nizu korupcijskih slučajeva, zadajući novi udarac izraelskom paraliziranom političkom sustavu i prijeteći vladavini najdugovječnijeg izraelskog čelnika.

Državni tužitelj Avichai Mandelblit optužio je Netanyahua za prevaru, kršenje povjerenja i primanje mita u tri razna skandala. To je prvi put da je jedan aktualni izraelski premijer optužen za krivično djelo. Mandelblit bi kasnije trebao objaviti službenu izjavu za javnost.

Optužbe protiv Netanyahua uključuju navode da je primao stotine tisuća dolara vrijedan šampanjac i cigare od bogatih prijatelja, da je nudio razmjenu usluga novinskom izdavaču i koristio je utjecaj na bogatog telecom magnata u zamjenu za povoljno izvještavanje o popularnom websiteu vijesti.

U optužnici se ne zahtijeva od Netanyahua da podnese ostavku, ali se očekuje da će ona pojačati pritisak na njega da odstupi s dužnosti.

Netanyahu je nazvao navode protiv njega dijelom lova na vještice, kritizujući medije, policiju, tužitelje i pravosudni sustav.

Netanyahu bi trebao dati službenu izjavu kasnije, prenosi Associted Press.