Izraelska vojska pokrenula kopnenu ofenzivu na Pojas Gaze

Izraelska ofenziva, Hamas, Gaza, ubijeni i ranjeni, djeca žrtve, izrael, Gaza, Hamas, Netanyahu, izrael, Gaza, glavni tajnik UN-a, kopnena ofenziva, UN-ovo Vijeće za ljudska prava, izrael, Gaza, izrael, palestina, rat, Gaza, rat, Bajram, bijela kuća, Gaza, izrael, Hamas, izrael, izrael, Gaza
Premijer i ministar obrane naredili su izraelskim obrambenim snagama da ove noći počnu kopnenu operaciju kako bi se uništili tuneli iz Pojasa Gaze prema Izraelu kojima se koriste teroristi, stoji u priopćenju.

Tako je nakon deset dana napada i odbijanja Hamasa da smiri situaciju, vojska pokrenula kopnenu operaciju na području Pojasa Gaze. Reuters prenosi kako svjedoci javljaju o teškom granatiranju sa kopna i sa brodova na granično područje Pojasa Gaze.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon od Izraela je zatražio da učini više kako bi prestao sukob u kojemu pogiba sve više palestinskih žrtava. Žao mi je što je, unatoč mojim i traženjima mnogih svjetskih vođa, da se ovaj opasan sukob zaustavi, on sada eskalirao. Tražim od Izraela da učini više kako ne bi i dalje stradavali civili, rekao je Ki-moon.


Izrael i Hamas opovrgnuli da je postignuto primirje

Ranije danas, nakon što je BBC objavio da je postignut dogovor o prekidu sukoba u Pojasu Gaze, Izrael i Hamas to su demantirali, pišu izraelski mediji.

Prema izvješću, Izrael je pristao na dva od tri Hamasova zahtjeva. Izraelski dužnosnik rekao je da trenutačno nema dogovora te da su Hamasovi zahtjevi daleko od onoga na što je Izrael spreman pristati. Glasnogovornik Hamasa također je opovrgnuo izvješća.

Izrael i Hamas jučer su se obvezali da će danas, desetog dana ofenzive na Pojas Gaze i dan nakon zračnih napada u kojima je poginulo četvero djece na plaži u Gazi, poštovati petosatni humanitarni prekid vatre, kako bi se stanovnici na ugroženom području mogli opskrbiti hranom i dobiti liječničku pomoć. Međutim, izraelski izvori navode kako su iz Pojasa Gaze prema njima ispaljivane rakete tijekom humanitarnog prekida vatre.

Izraelska vojska priopćila je da je jutros, uoči stupanja na snagu dogovora o prekidu vatre, spriječila upad 13 palestinskih boraca koji su tunelom ušli na područje Izraela iz Pojasa Gaze, dodajući da je barem jedan Palestinac poginuo. Time se broj palestinskih žrtava od početka izraelske ofenzive Zaštitni rub 8. srpnja popeo na 227. Ovo je drugi put da se palestinski borci pokušavaju krišom ubaciti u Izrael.

Uz to, izraelska je vojska rekla da je njezino zrakoplovstvo od srijede izvelo 37 zračnih napada na Pojas Gaze i da je sedam raketa ispaljeno na izraelski teritorij, ne uzrokujući materijalnu štetu.

Nova eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba počela je nakon otmice i ubojstva trojice izraelskih studenata u lipnju za koje Izrael optužuje Hamas, koji odbacuje optužbe i nakon kojih je palestinski mladić živ spaljen u Jeruzalemu.

Izravni prijenos stanja u Gazi možete pratiti OVDJE