Izrael odaje počast Arielu Sharonu

Ariel Sharon, izraelski mediji, izrael, pokop

Smrt Arika (ime od milja za Ariela) Sharona u subotu u 85. godini nakon osmogodišnje kome zavio je Izrael u tugu.

Pokop će biti u ponedjeljak na njegovu obiteljskom imanju na jugu zemlje.

Izraelci su pozvani da dođu iskazati mu počast pred odrom u Knessetu, izraelskom parlamentu, do 18 sati (17 sati po srednjoeuropskome vremenu) u nedjelju. Za tu su priliku uvedene posebne autobusne linije da bi se spriječila gužva.

Na tjednoj sjednici vlade kojom je predsjedao Benjamin Netanyahu minutom šutnje je odana počast bivšem premijeru. Aktualni premijer - koji se nikada nije slagao sa Sharonom - nazvao je svog političkog suparnika "velikim vojnikom".

Američki potpredsjednik Joe Biden, bivši britanski premijer i izaslanik Kvarteta za Bliski istok Tony Blair te njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, koji će biti u službenom posjetu, sudjelovat će na službenom ispraćaju u parlamentu.

Svi izraelski mediji posvetili su u nedjelju svoja izdanja smrti bivšeg prvaka nacionalističke desnice, ističući njegov doprinos, uz fotografije i svjedočenja njegovih suradnika.

- Bio je genij, plemenit, ali i okrutan, ističe komentator Shalom Yerushalmi u Maarivu. Ugledni komentator Nahum Barnea podsjeća u listu Yediot Aharonot da Sharon "utjelovljuje sve što su 'očevi nacije' željeli vidjeti u naraštaju svojih sinova rođenih u Izraelu: ljepotu, snagu, život težaka i vojnika".

Čak se i ljevičarski dnevnik Haaretz, Sharonov žestoki protivnik, pohvalno izrazio o Ariku: "Nakon Sharonova odlaska u Izraelu nema političkog vodstva koje bi priznalo granice sile, očuvalo savez sa Sjedinjenim Državama i pokazalo odvažnost na (palestinskom) teritoriju a da ga doseljenici ne zastraše".

Izraelsko istražno povjerenstvo zaključilo je da je Sharon neizravno, ali i osobno odgovoran za pokolj stotina palestinskih civila u napadu libanonskih kršćanskih falangista u palestinskim izbjegličkim logorima Sabri i Šatili u Bejrutu u rujnu 1982.

Od Gaze do Ramallaha, od Jenina do izbjegličkih logora u Libanonu, Palestinci pak nisu skrivali svoje veselje zbog smrti "zločinca Sharona", ali i žaljenje što izraelski general nije dospio u ruke međunarodnog pravosuđa.

I Human Rights Watch (HRW) je ocijenio da je žalosno što je Sharon otišao u grob a da nije odgovarao pred sudom zbog svoje uloge u Sabri i Šatili te zbog drugih povreda ljudskih prava.

Hina