Izmišljenim kvizovima prevarili građane Srbije za 32 milijuna eura!

prevara, kviz, Srbija
U lažnim televizijskim i radio kvizovima i igrama na sreću tijekom posljednjih devet mjeseci oštećeno je više od 163 tisuće građana Srbije za ukupan iznos od oko 32 milijuna eura, piše Blic .

Kao glavni organizatori ove prijevare sumnjiče se direktor i zamjenik direktora tvrtke 'Fonlider', te direktor televizija 'Duga sat' i 'Astro'.

Naime, sumnja se da su u posljednje tri godine organizirali lažne kvizove i igre na sreću, a u njima su, kako piše Blic , sudjelovali i sami zaposlenici televizijskih kuća 'Duga sat', 'Astro', 'Soko', te RTV 'Sunce', 'Narodni radio' i 'Radio centar'.
Policija je u akciji 'Graham' uhitila 18 osoba, a sumnja se da su slične prijevare organizirane i u okolnim zemljama.

Prema dosadašnjim podacima, kriminalna grupa je građane Srbije u tri godine oštetila za više od 32 milijuna eura, od čega čak 16 milijuna eura u zadnjih 9 mjeseci.

Evo kako je sve funkcioniralo. Slušatelje i gledatelje bi se uključivalo u programe televizija i radija preko telefonskih poziva ili SMS-ova, s tim da su cijene poziva i SMS-ova bile znatno skuplje od redovnih tarifa. Tada bi u kvizovima postavljali lagana pitanja, a sami zaposlenici bi glumili da zovu i griješe. Ponekad i direktno iz studija. Za to vrijeme bi gledatelji i slušatelji čekali na otvorenim linijama, što se plaćalo za svaku započetu minutu. U slučajevima sa SMS-ovima slična stvar, samo što je odgovore trebalo slati u porukama naplaćivanima ponekad i do 500 dinara.

Nagrada u kvizovima nije niti postojala, jer ju je bilo nemoguće osvojiti, a kad bi ju netko i, doduše lažno, dobio, to bi bio pripadnik kriminalne skupine.

Policija i tužiteljstvo prevaru su otkrili jer su snimali radio i televizijske emisije.

Pretresom na 32 lokacije privremeno je oduzeta vrijedna računalna oprema, blokirani su bankovni računi pojedinih osumnjičenih s iznosima od 370 tisuća eura i zapljenjeno je više putničkih vozila.