Izbjeglička kriza: Mađarska od ponoći zatvara granicu

izbjeglice
Mađarska će od ponoći s petka na subotu zatvoriti granicu s Hrvatskom kako bi zaustavila izbjeglički val, te će postrožiti režim na službenim graničnim prijelazima, najavio je u petak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Szijjarto je kazao da se čelnici EU-a nisu uspjeli dogovoriti o zajedničkim snagama koje bi zaštitile grčke granice. Jasno je da Mađarska mora zaštititi vanjske granice schengenske zone.

»Stoga je vijeće za nacionalnu sigurnost odlučilo da će od ponoći Mađarska u potpunosti implementirati schengenska pravila na granici s Hrvatskom«, rekao je novinarima Szijjarto nakon sastanka vijeća. »Drugim riječima, zatvorit ćemo zelenu granicu od ponoći«, dodao je.

»Službeni granični prijelazi nastavit će funkcionirati ali uz strože kontrole«, dodao je Szijjarto.

Naglasio je da je Mađarska o svojoj odluci informirala Hrvatsku, Sloveniju, Poljsku, Slovačku, Austriju i Njemačku. Kazao je da će migranti moći podnijeti zahtjev za azil u dvije tranzitne zone koje će biti uspostavljene na granici s Hrvatskom te da će prijelaz granice biti moguć samo na službenim graničnim prijelazima.

Predstojnik ureda mađarskog premijera Janos Lazar rekao je novinarima u četvrtak da je mađarska ograda prema Hrvatskoj dovršena i da su vojska i policija sposobne zatvoriti granicu čim se takva odluka donese.

Kroz Mađarsku je do sada prošlo više od 378.000 migranata, kazao je on, a po njegovoj procjeni do kraja godine bi na mađarsku granicu moglo stići ukupno 600 do 700 tisuća ljudi.

U Hrvatsku je od početka migracijske krize ušlo 183.564 migranata, tijekom četvrtka više od pet tisuća, a od ponoći do 9 sati u petak gotovo 2.500, objavio je MUP.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je nakon summita u Bruxellesu kako će i Slovenija morati poduzeti odgovarajuće mjere ako Mađarska zatvori granicu s Hrvatskom za migrante, što bi dovelo do usmjeravanja migrantskog vala prema Sloveniji.

»U tom bismo slučaju morali poduzeti odgovarajuće mjere, na što se pripremamo intenzivno iako ne želimo takve jednostrane postupke«, kazao je Cerar, dodavši da je to rekao i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu s kojim se sastao na margini sastanka, a razgovarao je o istom problemu s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom.

Slovenija je pak u petak ukinula mjere pojačane kontrole na svojoj granici s Mađarskom, uvedene 17. rujna zbog migrantske krize i slučajeva da su neki migranti iz Mađarske pokušavali do Austrije doći alternativnom slovenskom rutom.

Slovenska policija danas je u priopćenju za javnost navela da je privremena mjera suspenzije šengenskog sustava, kojom je uvedena graničnu kontrolu dokumenata koja se provodila na granici s Mađarskom, što je bilo uvedeno u skladu sa schengenskim pravilima koja dopuštaju takve privremene mjere, danas ukinuta zbog ocjene da prema trenutnoj situaciji pooštrena kontrola više nije potrebna.

Istodobno, navode u slovenskoj policiji, vode se intenzivne pripreme zbog mogućeg preusmjeravanja izbjegličkog vala prema Sloveniji ako Mađarska za izbjeglice zatvori svoju granicu s Hrvatskom.

O takvoj mogućoj situaciji već su obavljeni razgovori s predstavnicima nekih općina u kojima bi migranti mogli biti smješteni. Lokalne zajednice će o tome biti pravodobno informirane, za prihvat su već organizirani potrebni smještajni kapaciteti, prema migrantima će se, kao i ranije, postupati humano i nuditi im pomoć, u što će biti uključeni i dobrovoljci, navode u slovenskoj policiji.

Slovenski premijer Miro Cerar rano je jutros, nakon svog susreta s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na summitu u Bruxellesu, izjavio da Slovenija ne odobrava moguće zatvaranje mađarske granice s Hrvatskom, da bi se radilo o »radikalnom« postupku koji bi izazvao domino-efekt kod drugih država te da takav potez ne razumije s obzirom da su Austrija i Njemačka još otvorene za primanje migranata, ali da je ta mogućnost realna i da se Slovenija na nju intenzivno priprema.

Cerar je ključnim u daljnjem razvoju situacije naveo buduće postupke Njemačke i Austrije te da bi, ako te države zatvore granice za prijem migranata i izbjeglica, isto napravila i Slovenija, koja na svojoj teritoriji ne bi mogla imati velik broj migranata bez kontrole.

Slovenski mediji procjenjuju da bi slovenski granični i policijski organi, u slučaju zatvaranja mađarsko-hrvatske granice za migrante, mogli dobiti instrukcije da postupaju slično kao i prilikom prvog izbjegličkog vala koji je slovensku granicu zahvatio sredinom listopada, kad je u nju iz Hrvatske ušlo i nastavilo put prema Austriji i Njemačkoj nešto preko 3.500 migranata i izbjeglica.

Hina