IZ UREDA FEDERICHE MOGHERINI PONOVLJENO: Riješiti pitanje reforme Izbornog zakona u BiH

Europski parlament u Briselu, Europski put BiH, Europski parlament
... pristupiti procesu formiranja vlasti na svim nivoima tako što će konstruktivno raditi zajedno u interesu građana, ističući kako je važno ubrzo konstruirati Dom naroda Parlamenta FBiH u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH.

Nakon dvodnevne rasprave u Bruxellesu koja se vodila na marginama europskog samita za N1 je iz ureda potpredsjednice Europske komisije i visoke predstavnice za vanjske poslove Federice Mogherini stigao komentar onoga što je poduzeo hrvatski premijer Andrej Plenković.

Kako iz njenog ureda kažu sve je o izborima rečeno u zajedničkoj izjavi komesara Mogherini i Hahna, a nešto više bi se moglo reći narednog mjeseca na ministarskom nivou.

Prisjetimo se da su u zajedničkoj izjavi od 8. Listopada Mogherini i Hahn izrazili su očekivanje da će svi politički lideri pristupiti procesu formiranja vlasti na svim nivoima tako što će konstruktivno raditi zajedno u interesu građana, ističući kako je važno ubrzo konstruirati Dom naroda Parlamenta FBiH u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH.

Napomenimo i to kako je Andrej Plenković pitanje izbora u Bosni i Hercegovini, a posebno izbora Željka Komšića uvrstio na dnevni red europskog samita jer je kako je sam rekao izbor Komšića po njegovom mišljenju izdaja slova i duha Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Mi smo izrazili svoje mišljenje o izborima u izjavi 8. listopada. Sada očekujemo od svih političkih lidera da se angažiraju na formiranju vlada na svim nivoima, konstruktivno rade zajedno, u interesu građana svoje zemlje. Kako su ministri vanjskih poslova EU izjavili u ponedjeljak, očekujemo od vlasti u BiH da daju prioritet reformama koje su potrebne za napredovanje na putu EU, što će osigurati potpunu i djelotvornu implementaciju Reformske agende. Isto tako, i kako je Europsko vijeće reklo u lipnju, pitanje izborne reforme također treba riješiti, u skladu s europskim standardima. Ne treba poduzimati nikakve zakonodavne ili političke korake koji bi učinili veći izazov primjeni presude Sejdić-Finci i srodnih odluka. Kako je dogovoreno u Vijeću za vanjske poslove u ponedjeljak i potvrđeno na jučerašnjem Europskom vijeću, Bosna i Hercegovina će biti na dnevnom redu sljedećeg sastanka ministara inozemnih poslova EU u studenom", kazali su u uredu Federice Mogherini za N1.

Podsjetimo da su tijekom dana predsjedavajući vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegov zamjenik Vjekoslav Bevanda poslali odvojena pisma hrvatskom premijeru Plenkoviću, a u vezi sa dešavanjima u Bruxellesu, na što je Plenković odgovorio kako će sva pitanja koja bude smatrao važnima za Hrvate u BiH i Hrvatsku podignuti na međunarodni nivo./HMS/