Iz stožera Macronove kampanje poručuju kako su bili žrtve "masivnog" hakerskog napada.

Francuska, izbori, Jean Marie Le Pen, Macron
Svega dan prije održavanja drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj u javnost su iscurili e-mailovi predsjedničkog kandidata Emmanuela Macrona, čija se uvjerljiva pobjeda predviđa.

Iz stožera Macronove kampanje poručuju kako su bili žrtve "masivnog" hakerskog napada.

Riječ je o čak 9 gigabajta informacija koje su sinoć objavljene na stranicama Pastebin, gdje korisnici mogu anonimno dijeliti dokumente.

Ministarstvo unutarnjih poslova odbilo je komentirati situaciju ističući kako je na snazi predizborna šutnja koja je stupila na snagu jučer u 22 sata, a svaki komentar glede predsjedničkih kandidata bio bi kršenje šutnje.

Francuska izborna komisija poziva medije da ne objavljuju podatke jer bi svaka informacija sada mogla utjecati na sutrašnje izbore.

Ne može se reći tko je stajao iza hakerskog napada, no, dežurni krivac u ovakvim slučajevima je Rusija, a i sada brojni mediji spekuliraju kako je ovo napad iz njihove režije. Nadalje, sam Macron je ranije poručio kako su "ruski interesi" stajali iza nekih ranijih pokušaja hakiranja njegove kampanje.

Činjenica jest kako se u navodnim e-mailovima, čija autentičnost ni nije potvrđena, ne nalazi - navode neslužbeni izvori - ništa značajno. Ukoliko su hakeri zaista željeli naštetiti Macronu ovim potezom, teško je vidjeti kako bi to moglo imati učinka, štoviše, predstavljajući se kao meta napada "neprijateljskih interesa" francuskoj javnosti mogao bi se samo prikazati kao bolji izbor od Marine Le Pen koju se optužuje, kao i u slučaju Trumpa u SAD-u, da je u "dosluhu s Kremljom".

Što se tiče sutrašnjih izbora, svi prognoziraju snažnu pobjedu Macrona, s više od 60% glasova. No, neki već sada ističu da ukoliko ta razlika ne bude velika, recimo ako bude 45%-55%, panika kod investitora će nedvojbeno uslijediti.

reuters.com