Iz pritvora izašla tri poslanika Zlatne zore

zatvor
Tri poslanika grčke stranke Zlatna zora puštena su iz pritvora do početka suđenja po optužnici za članstvo u kriminalnoj organizaciji, a četvrti je zadržan iza rešetaka, izjavili su u srijedu sudski zvaničnici.

Glasnogovornik ove stranke Ilias Kasidiaris pušten je uz jamčevinu od 50.000 eura i zabranu napuštanja zemlje.

Ilias Panagiotaros i Nikos Mijas pušteni su uz zabranu napuštanja zemlje, a Janis Lagos je poslat u pritvor do početka suđenja.

Maratonsko saslušanje

Sva četverica su odbacila optužbe na maratonskom saslušanju pred istražnim sudijom, koje je okončano rano u srijedu.

Kasidiaris je rekao da je žrtva političkog progona.

On je, tokom šestosatnog svjedočenja, tvrdio da Zlatna zora nije nacistička organizacija i da ne koriste nacističke simbole.

"Mi nismo nacisti, mi smo grčki nacionalisti", rekao je Kasidiaris i primijetio da je jedan od zaštićenih svjedoka u procesu bivši član Nezavisne grčke partije koji je ušao u Zlatnu zoru, ali ju je napustio pošto je tražio novac od članova partije i bio plaćen za jedan televizijski intervju.

Panagjotaros je, tokom trosatnog svjedočenja, naveo da je "cijela optužnica glupa" i sačinjena na osnovu slučajnih događaja, koji nemaju nikakve veze s partijom, uz izražavanja ponosa što je njen član.

Treći saslušani poslanik grčkog Parlamenta Lagos, koji je svjedočio tri sata, rekao je da nije umiješan u ubistvo Pavlosa Fyssasa, dok je Mijas naveo da je centrala Zlatne zore nije ništa znala o incidentu u Keracini, gdje je ubijen poznati grčki reper.

Neočekivana odluka

U Grčkoj je u utorak počelo suđenje prvoj grupi optuženih pripadnika te desničarske partije.

Četiri poslanika grčkog Parlamenta iz redova Zlatne Zore, zajedno s desetak nižerangiranih pripadnika partije, pojavili su se u sudu u Atini po optužbi za zločinačko udruživanje, korupciju, pranje novca, podstrekivanje i učešće u 10 evidentiranih ubistava ili pokušaja ubistava.

Neočekivana odluka da poslanici budu oslobođeni komplicira Vladine napore da suzbije aktivnosti Zlatne zore, nakon što je jedan njen simpatizer prošlog mjeseca hladnim oružjem ubio muzičara antifašističke orijentacije.

Njih četverica uhapšena su prije pet dana, zajedno s predsjednikom stranke Nikolaosom Michaloliakosom.