Italija i Francuska traže poštivanje od kancelarke Angele Merkel

Angela Merkel, EU i SAD, Rusija, ukrajina, Angela Merkel, pravila EU-a, reforme, Bruxelles, Europska Komisija, Angela Merkel, grčka, premijer Grčke, Angele Merkel, Srbija, EU i Srbija, Angela Merkel, Njemačka, izbjeglice iz Sirije, izbjeglice, Njemačka, BDP, Angela Merkel, prosvjedi, berlin, Njemačka, Angela Merkel, Njemačka, Turska, Angela Merkel, Angela Merkel, Angela Merkel, burka, CDU/CSU, Angela Merkel, terorizam, Njemačka,, njemačka kancelarka, Angela Merkel, bundestag, Angela Merkel, Birališta u Njemačkoj, Angela Merkel, bundestag, CDU/CSU, Angela Merkel, bundestag, Angela Merkel, CDU/CSU
Italija i Francuska oštro su u nedjelju reagirale na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel da učine više kako bi svoje proračune uskladile s pravilima EU-a, poručivši joj da se bavi svojim gospodarskim problemima umjesto da drži lekcije drugima.

Merkel je u intervjuu u nedjelju rekla da su reforme poduzete u Francuskoj i Italiji nedovoljne, tjedan dana nakon odgode koju je Bruxelles odobrio dvjema zemljama radi poboljšana njihovih financija.
Europska komisija »utvrdila je kalendar prema kojemu će Francuska i Italija morati predstaviti dodatne mjere. To je opravdano jer se te dvije zemlje doista nalaze u procesu reformi«, izjavila je Merkel konzervativnom dnevniku Die Welt.

»No, komisija je jasno rekla da ono što je dosad na stolu još nije dovoljno. S tim se slažem«, dodala je konzervativna kancelarka.
Visoki talijanski dužnosnik oštro je reagirao na njezine izjave rekavši kako je »žalosno« da Merkel reforme premijera Mattea Renzija smatra nedovoljnima.

»Talijanska vlada nikada nije davala ocjene nekoj članici EU-a i od Njemačke tražimo jednako poštivanje«, rekao je podtajnik za europske poslove Sandro Gozi.
»Možda bi se kancelarka Merkel trebala usredotočiti na njemačku domaću potražnju i na nedostatak investicija. Bio bi to važan doprinos koji je Europa dugo čekala od Berlina i koji se dosad nije dogodio«, istaknuo je Gozi.

Francuski ministar financija Michael Sapin smatra da su izjave Merkel vjerojatno upućene članovima njezine stranke, konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU) koja ovoga tjedna u Koelnu održava godišnji kongres.

»U Francuskoj provodimo reforme ne da bi zadovoljili ovog ili onog europskog čelnika, nego zato što su one nužne za Francusku«, rekao je Sapin.
Dodao je da Njemačka ima vlastite probleme, od loših cesta do niskog nataliteta. »Njemačko stanovništvo iz godine u godinu pada. Za deset ili dvadeset godina mi ćemo biti u boljoj poziciji. Njemačka je danas u boljem položaju jer je provela reforme prije deset godina«, rekao je francuski ministar.

Hina