Italija bi protjerivala sve koji su bez posla

posao, krediti, posao, posao, nezaposlenost, posao, karijera, posao, FBIH, posao, posao, nezaposlenost, studenti, poslodavci, posao, nezaposlenost, posao, posao, karijera, nezaposlenost, posao, FZZ, grčka, nezaposlenost, Livno, posao, Livno, posao, radnici, praznici, blagdani, neradni dan, posao, učenici, studenti, nezaposlenost, posao, nezaposlenost, posao, BIH, oglas, štela za posao, posao, posao, nezaposlenost, posao, zapošljavanje, nezaposlenost, posao, posao, biro, BIH, nezaposlenost, Mladen Bošković, nezaposlenost, posao, BIH, omladina, posao, Rama, prozor/rama, nezaposlenost, posao, posao, nezaposlenost, poduzetnik, javna poduzeća, posao, zapošljavanje, mostarski crnjaci, zanimanja, popis, nezaposlenost, posao, razgovor za posao, posao u inozemstvu, nezaposlenost, HNŽ, zavod za zapošljavanje, posao, inžinjeri, Hrvati, posao, želje, Njemačka, priča, gastabajter, demant, Fra Zvonko Tolić, posao, nezaposlenost, posao iz snova, posao, BIH, dijaspora, odlazak, odlazak na rad u inozemstvo, odl
Na teret državi

Vjeruje se da bi se tim potezom nastavila akcija protiv Roma koju su skupine za zaštitu ljudskih prava već osudile kao diskriminatornu. Ministar Roberto Maroni rekao je da Europska komisija Italiji zasad uskraćuje dopuštenje da provede takav plan, ali će se on nastaviti boriti za njega i na sastanku europskih ministara unutarnjih poslova 6. rujna. Podsjetimo, Francuska je prošli tjedan protjerala desetke Roma zrakoplovima u Rumunjsku. Tu masovnu repatrijaciju Francuska opisuje kao dobrovoljnu, iako ima tvrdnja da su ljudi bili “nagovarani” na odlazak. U pohvali francuskome potezu talijanski je ministar Maroni rekao da bi sad trebalo dopustiti obvezno deportiranje Roma koji žive na način koji ne zadovoljava osnovne uvjete. “Da, protjerivanja, baš kao s ilegalnim imigrantima, a ne potpomognuta ili dobrovoljna repatrijacija”, rekao je ministar Maroni u intervjuu za Corriere della Sera. “Naravno, samo za one koji krše uvjete za život u drugoj zemlji EU-a: minimalni prihod, odgovarajući smještaj. I ne smiju biti teret socijalnog sustava zemalja domaćina. Mnogi su Romi državljani EU-a, ali ne poštuju te uvjete”, dodaje talijanski ministar. Na pitanje je li riječ o diskriminaciji, Maroni je rekao da se to pravilo neće odnositi samo na Rome nego će se primijeniti na sve državljane EU-a koji nisu talijanski državljani, a ne zadovoljavaju uvjete. “‘Problem’ je nešto drugo: za razliku od Francuske, mnogi Romi imaju talijansko državljanstvo. Oni imaju pravo ostati ovdje. Tu se ništa ne može”, zaključio je talijanski ministar Maroni.

Ksenofobija u Europi

Vijeće Europe istodobno je izrazilo zabrinutost. “Evakuacije iz romskih naselja u Francuskoj i njihovo protjerivanje iz Francuske i Njemačke mogli bi uzburkati rasističke i ksenofobne osjećaje u Europi”, rekao je predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Mevluet Cavusoglu. Pritom je naglasio da dvadeset godina proces integracije Roma nije postigao svoje ciljeve i pozvao države da hitno pronađu trajno rješenje tog problema.

Piše: P.Z., agencije / dnevni-list.ba