Ismijavao Putina na Fejsu pa kažnjen po novom zakonu

Vladimir Putin, Angela Merkel, Rusija, internet, Vlada
Jurij Kartižev je, naime, u dvjema objavama na ruskoj društvenoj mreži VKontakte nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina "fantastičnim šupkom".

Kako javlja Moscow Times, sud u gradu Čudovu u regiji Novgorod, oko 570 kilometara udaljenom od Moskve, proglasio ga je u utorak krivim zbog ovog "zločina" i osudio na novčanu kaznu od 30 tisuća rubalja, odnosno 470 dolara.

Vrijeđao Putina i "ljudsko dostojanstvo i društveni moral"

Objave vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i društveni moral i izražavaju jasno nepoštovanje prema društvu, državi i vladinim organima Ruske Federacije, stoji u presudi.

Kartižev je navodno napisao sporne objave 31. ožujka, dva dana nakon što je kontroverzni zakon stupio na snagu.

Kritičari tvrde da zakon, prema kojem se za prvi prekršaj predviđa novčana kazna, a za recidiviste do 15 dana zatvora, guši sloboda govora. Kartižev je sam objavio vijest o svojoj presudi na svom YouTube kanalu. U snimci koju je objavio može se čuti kako mu sudac, kojeg je potajno snimio, čita presudu.
Rusi odgovorili ironičnom zahvalom Putinu na društvenim mrežama

No brojni ruski korisnici Twittera su, uskoro nakon što je presuda objavljena, pokrenuli hešteg kampanju u kojoj se igraju riječima s uvredom zbog koje je ovaj Rus osuđen.

Drugi su pak na VKontakteu počeli objavljivati svoje fotografije sa znakovima na kojima se ironično zahvaljuju Putinu. Među stvarima na kojima mu zahvaljuju su krivotvorine u trgovinama, skupi i nedostupni lijekovi, previsoki porezi, život na kredit, degradacija znanosti i obrazovanja i rasprodaja nacionalnog bogatstva, prenosi Index.hr.

Koliki su razmjeri cenzure pod novim zakonom, potvrđuje i upozorenje koje je ruska federalna agencija za nadzor komunikacije uputila medijima da su često korišteni oporbeni slogani "Putin je lopov" i "Ujedinjena Rusija je stranka bandita i lopova" kažnjivi. Ujedinjena Rusija je, naravno, vladajuća stranka.