Islamska država kontrolira čitav antički grad Palmiru

Sirija, Turska, Turski dužnosnici, sirijske vlasti, Vijeće sigurnosti UN, minobacačka granata, džihadisti, kurdski borci, Sirija, Turska, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, Raqqa, Sirija, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, libija, tripoli, Turska, grobnica, Ahmet Davutoglu, invazija, radikalni islamisti, islamisti, Sirija, rat u siriji, Sirija, ISIL, rat u siriji, Sirija, rat u siriji, rat u siriji, Allepo, rat u siriji, francuzi, Sirija, rat u siriji, Palmira, Sirija, Sirijska vojska, sirijski pobunjenici, Ekstremisti iz ISIL-a, Sirija, Sirijska vojska, Ekstremisti iz ISIL-a, Allepo, rat u siriji, Sirija, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, Al-Qaryatayn, ISIL, Sirijska vojska, Aleppo, Sirija, Deir al-Zora, Sirija, Sirija, rat u siriji, Turkmenske planine, Raqqa, Sirija, Daraa, Sirija, Sirija, ruske oružane snage, Generalni tajnik UN-a, Antonio Guterres
...po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (SOHR), no zasad nema dojava o razaranju antičkog kulturnog blaga koje je na popisu svjetske kulturne baštine.

SOHR i aktivisti potvrdili su da su se postrojbe sirijskog režima povukle sa svih svojih položaja u Palmiri i na njezinoj periferiji, posebno iz obavještajnog glavnog stožera, vojne zračne luke i zatvora u koji su džihadisti IS-a ušli tijekom noći. U sukobima u srijedu poginulo je najmanje 100 provladinih boraca, rekao je voditelj SOHR-a RamiAbdulrahman.

Provladine snage su se povukle, javljaju sirijski državni mediji. Abdulrahman je rekao da zasad nema izvješća o razaranju povijesnih gradskih znamenitosti. Palmira je upisana na popis svjetske baštine UN-ove agencije za znanost, obrazovanje i kulturu (UNESCO) koja je u srijedu pozvala na trenutačni prekid sukoba u Palmiri u Siriji apelirajući na međunarodnu zajednicu da učini sve što može kako bi se zaštitilo stanovništvo i sačuvala ta jedinstvena kulturna baština.

"Važno je da sve strane poštuju međunarodne obveze kako bi se u sukobu zaštitilo kulturnu baštinu, izbjegavajući izravno gađanje, kao i korištenje u vojne svrhe", poručila je glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova. Sirijske provladine milicije evakuirale su u srijedu stanovnike Palmire nakon što su u grad ušli borci Islamske države, objavila je sirijska televizija. Ravnatelj zavoda za sirijsko antičko blago rekao je da su stotine kipova uklonjene kako bi se zaštitile od razaranja, no strahuje za gradski muzej i velike spomenike. Antički grad Palmira leži na jugozapadnom rubu modernoga grada koji se zove i Tadmur.

Hina