Islamistički ekstremisti više vrijeđaju Islam od onih koji crtaju karikature

takfiri ideologija, Hezbollah, Hasan Nasralah, Hamas
Islamski ekstremisti koji slijede 'takfiri' ideologiju u većoj mjeri vrijeđaju proroka Mohammeda nego što to čine zapadni satirički crtići, rekao je vođa libanonske vojne frakcije Hezbollah, Hasan Nasralah, nakon terorističkog napada na redakciju Charlie Hebdo.

"Ponašanje skupina koje slijede takfiri ideologiju iskrivile su islam, Kuran i muslimanske zajednice više nego neprijatelji islama koji vrijeđaju proroke u filmovima ili crtaju proroka u svojim crtićima", rekao je vođa Hezbollaha u televizijskom obraćanju obilježavanja rođendana proroka Mohammeda.

Militantni islamisti koji slijede ideologiju takfiri, imaju za pravo prozivati druge muslimane za bezboštvo i devijaciju od istinske islamske vjere i originalnog učenja. Doktrina je u velikoj mjeri prihvaćena od strane militantnih islamista nakon izraelsko - egipatskog sukoba 1967. godine.

"Takfiri je najveća prijetnja islamu kao religiji i kao poruci koju širi", nastavio je Nasralah.

Izvor koji se predstavio kao pripadnik jemenskog ogranka al-Qaede rekao je u e-mailu poslanom svim većim novinskim agencijama, kako se ubojstvo karikaturista treba smatrati osvetom časti islamskog proroka.

Reakcija na napad je globalno, od strane svih vjerskih skupina, ali i državnih institucija muslimanskih zemalja, jednostrano osuđena. Tako je egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi poslao sućut francuskom kolegi Hollandeu.

"Terorizam je globalni fenomen s kojim se treba suočiti i iskorijeniti ga zajedničkim međunarodnim naporima", rekao je Sisi.Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, također se obratio po pitanju radikalnog islama i nazvao napad "Ubojitim napadom na slobodu izražavanja i naznakom prezira radikalnog islama prema stvarima koje su nam drage".

Ipak, iskoristio je situaciju i povukao paralele između pariškog masakra i raketnih napada na izraelske gradove od strane palestinske islamističke skupine Hamas.

Hamas je također izašao s izjavom u kojoj javno osuđuje napad na redakciju lista Charlie Hebdo.

"Različitosti u mišljenjima ne mogu biti opravdanje za ubojstvo", stoji u izjavi Hamasa.

Hamas je također iskoristio priliku da uzvrati izraelskom premijeru riječima "Očajnički su pokušaji izraelskog premijera da pokuša stvoriti vezu između naše organizacije, otpora koji pruža naš narod i međunarodnog terorizma".

Slični komentari došli su i od strane Palestinske samouprave koja je napad opisala kao "Gnjusan zločin".

Libanonske vlasti, premijer Tamman Salam, osudio je masakr kao "Neopravdan i neprihvatljiv teroristički čin".

Francuski premijer Manuel Valls izjavio je kako nije isključena mogućnost novih terorističkih napada.

U samoj Francuskoj, zgroženoj stravičnim zločinom, pojavili su se i ohrabreni nacionalistički elementi, tako ta zemlja nakon masakra broji zločine iz mržnje prema pripadnicima islamske manjine.

Izvor: rt.com