Islamisti u Maliju ubili dvoje i oteli desetero djece

crna kronika, terorizam, islamisti

Dvije ubijene djece pokušalo je pobjeći, rekao je. Islamisti povezani s al Kaidom zauzeli su sjever Malija 2012. zbog čega je 2013. Francuska povela vojnu intervenciju i raštrkala te islamiste posvuda po toj regiji poroznih granica. No oni i dalje napadaju, a subotnja su ubojstva vrhunac tjedna obilježenog nasiljem.

Potpukovnik Diaran Kone, dužnosnik malijskoga ministarstva obrane, rekao je da se subotnji incident dogodio u naseljima u blizini gradova Aguelhoca i Kidala.

"Nasilno su novačili djecu za vojnike", rekao je za Reuters. "Dvanaestero je oteto. Dvoje je pokušalo pobjeći, njih su ustrijelili".

Dan ranije bombaš samoubojica raznio se kraj rudnika fosfata u gradu Bouremu, a vlada je priopćila kako nitko drugi nije stradao.

Tijela dvojice tuareških separatista pronađena su u četvrtak kraj sela Takaborta, četrdesetak kilometara od Kidala.

U Alžiru je u četvrtak počeo treći krug mirovnih pregovora između malijske vlade i uglavnom tuareških pobunjenika koji su se uoči francuske ofenzive odvojili od nekadašnjih islamističkih saveznika.

Pregovorima je cilj odlučiti o statusu sjevera zemlje kako bi završili višedesetljetni ustanci koji su destabilizirali cijelu zemlju.

izvor: Hina