Islamisti ponovo vrše masovna smaknuća

irak, ISIL, masovna ubojstva, Tikrit, irak, UN i Irak, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, irak, masovna ubojstva, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, masovne grobnice, Sirija, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, ratni zločin, masovna ubojstva, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a
Militantni takozvane Islamske države vjerojatno su ubili više od 300 iračkih bivših policajaca prije tri tjedna i pokopali ih u masovnoj grobnici blizu grada Hamam al-Alil južno od Mosula, navodi u četvrtak Human Rights Watch.

Reutersov novinar obišao je mjesto masovne grobnice gdje su, kako navode stanovnici, džihadisti pokopali žrtve ubijene vatrenim oružjem ili odsjecanjem glave.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) objavila je da su bivši policajci bili izdvojeni iz skupine od 2000 ljudi prikupljenih iz obližnjih sela i mjesta i prisiljenih hodati uz džihadiste dok su se povlačili sjeverno prema Mosulu i mjestu Tal Afar.

HRW se poziva na poljodjelca koji je vidio četiri velika kamiona s oko 100 do 125 muškaraca među kojima je prepoznao neke bivše policajce. Nešto poslije čula se vatra iz strojnica te krici, rekao je. Iduće noći, 29. listopada, po istom scenariju ubijeno je između 130 do 145 muškaraca.

"To je još jedan dokaz užasnih masovnih smaknuća koje provodi IS nad bivšim pripadnicima sigurnosnih snaga u Mosulu i oko njega", kaže Joe Stork, direktor HRW-a za Bliski istok i navodi da "IS treba odgovarati za te zločine protiv čovječnosti".

Irački režim potpomognut zračnim snagama međunarodne koalicije počeo je sredinom listopada ofenzivu na Mosul, najveće uporište IS-a u Iraku, u kojem je ta radikalna sunitska skupina 2014. proglasila kalifat te krenula u osvajanje dijelova Sirije i Iraka.

Hina