ISIL: Ubijte, odsjecite glave, izbodite

dzihad isil

Skupina hakera koji kažu da pripadaju džihadistima Islamske države stavila je na internet popis od 100 američkih vojnika koje treba ubiti, uz imena i adrese, objavio je u nedjelju američki centar na nadzor džihadističkih stranica.

Skupina koja se predstavlja kao "Odjel hakera Islamske države" stavila je on-line informacije o članovima različith rodova američke vojske, uz njihove fotografije i činove, a naveli su kako su svi oni sudjelovali u misijama protiv Islamske države. Jedan je američki sigurnosni izvor za BBC kazao kako će kontaktirati sve sa popisa.

Hakerska grupa pozvala je svoje simpatizere u Sjedinjenim Američkim Državama da 'poduzmu konačan korak' i 'riješe' osobe sa objavljenog popisa. "Odlučili smo objaviti 100 adresa kako bi se naša braća koja žive u Americi mogla pobrinuti za vas", prijeti grupa. "Ubijte ih u vlastitim zemljama, odsjecite im glave u vlastitim domovima, izbodite ih nasmrt dok hodaju ulicom i misle da su na sigurnom", dodali su.
Američko ministarstvo obrane i FBI kazali su da su informirani o tim prijetnjama te da istražuju stranicu.

Glasnogovornik američke mornarice rekao je kako savjetuje osobama na popisu da na Internetu prilagode svoje postavke privatnosti i provjere svoj online trag.

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici od rujna prošle godine provode intenzivne zračne napade protiv militanata Islamske države u Iraku i Siriji. Džihadistička je skupina osvojila velika područja u obje spomenute države. Njihove brutalne taktike, koje uključuju masovna ubojstva, otmice pripadnika vjerskih i etničkim manjina, te pogubljena zarobljenih zapadnjaka izazvale su zgražanje diljem svijeta.