ISIL u Iraku pokrenuo ofenzivu protiv Kurda

Brana u Iraku, Ekstremisti iz ISIL-a, ISIL, irak, kurdi
Nakon prve velike ofenzive terorističke skupine ISIL, naročito nakon pada Mosula, stotine tisuća stanovnika potražile su utočište na prostoru autonomne pokrajine Irački Kurdistan - taj teritorij je i dalje relativno siguran, no drugi kurdski gradovi na sjeveru zemlje sada su postali meta nove ISIL-ove ofenzive.

U zadnjim borbama s kurdskim snagama ISIL su uspjeli zauzeti tri grada i jedno naftno polje na sjeveru Iraka, kao i najveću branu u zemlji, Mosulsku branu. Tijekom jučerašnjeg dana zauzeli su gradove Zumar, Sinjar i Wana. Glavni cilj je bio zauzimanje grada Zumar pošto se uz njega nalazi naftno polje i rafinerija. Zumar se također nalazi uz samu granicu iračke autonomne pokrajine Irački Kurdistan.
Kurdi su znali kako će Zumar uskoro postati cilj ISIL-ovog napada te su stoga na vrijeme poslali dodatna pojačanja u grad, no nije pomoglo - ISIL su jučer pokrenuli napad na grad iz tri pravca te ga zauzeli tijekom dana.

Grad Wana, uz koji se nalazi najveća iračka brana, pao je nakon relativno kratkog otpora kurdskih snaga koje su se ubrzo nakon početka napada povukle.
Ekstremisti iz ISIL-a su do sada već zauzeli četiri iračka naftna polja što im koristi za financiranje njihovih operacija. UN prijeti sankcijama svima koji bi kupovali naftu direktno od ISIL-ovih terorista, no, kako to obično i biva s naftom, kupci i prekupci se uvijek mogu pronaći.
Svjedoci opisuju tragediju grada Sinjar koji je jučer također pao u ruke ISIL-a - već prepoznatljiva brutalnost ove skupine odmah je stupila na snagu. Uništili su šijitsko svetište, pogubili sve one koji su pružali otpor te podigli svoju crnu zastavu iznad vladinih zgrada. Svega nekoliko sati nakon što su zauzeli Sinjar dali su stanovnicima ultimatum - mogu se zakleti na lojalnost ISIL-u ili biti pogubljeni.

Ova nova ISIL-ova ofenziva, sada protiv Kurda, izaziva novu humanitarnu katastrofu - predstavnik UN-a u Bagdadu, Nikolaj Mladenov, rekao je kako je oko 200,000 ljudi pobjeglo nakon jučerašnjeg zauzimanja gradova na sjeveru zemlje od strane ISIL-a.

Egzodus stanovnika iz Sinjara: preko 200,000 stanovnika pobjeglo je iz grada u svega nekoliko sati.Snage sigurnosti i paramilitarne, većinom šijitske, snage spriječile su daljnji napredak ISIL-a prema jugu i napad na Bagdad, no to je neminovno dovelo do nastavka njihovog pohoda u drugim dijelovima zemlje.

Zauzimanjem tri grada koja čine trokut sjeverno i zapadno od Mosula prema granicama sa Sirijom i Turskom proširilo je teritorij koji se nalazi pod kontrolom ISIL-a, no možda je strateški još i važniji cilj bio zauzimanje Mosulske brane. Naime, njome bi ISIL sada mogli doslovno poplaviti veliki dio populacije. Nadalje, zadržavanje kontrole nad upravo ovakvim ključnim segmentima infrastrukture bio je prioritet iračkih vlasti.

Stručnjaci upozoravaju na moguću ogromnu katastrofu sada kada su ISIL zauzeli najveću branu - naime, navode kako bi njome mogli proizvesti val visine 20 metara koji bi poplavio dijelove sjevernog Iraka.Kurdi, čija je autonomna regija Irački Kurdistan ostala mirna kroz najkrvavije godine sektaških sukoba u zemlji, sada su s pravom zabrinuti. Kao dugogodišnji saveznici SAD-a u Iraku, pozvali su Washington da im dostavi vojnu pomoć u borbi protiv ISIL-a, no iz SAD-a za sada nema naznake da bi to mogli i učiniti. Jedan od razloga je činjenica da SAD preferira rješenje u kojem bi se izbjegla dezintegracija Iraka, a pomaganje samo Kurdima - bez suglasnosti Bagdada - bio bi korak prema tome, naročito u vrijeme kada su Kurdi već izrazili želju za punim odcjepljenjem.

SAD je već odustao od iračkog premijera Malikija te se nadaju da bi vlast u Bagdadu mogao preuzeti netko drugi, po mogućnosti puno lojalniji od Malikija koji se zadnjih godina povezao s Iranom, a ima i dobre odnose s vlastima u Damasku. No, dok traje politička kriza u Bagdadu, ISIL nastavlja svoju ofenzivu i zauzima sve veći teritorij.

advance.hr