ISIL proširuje svoj teritorij

libija, tripoli, egipat, Egipatska vojska, libija,  sukobi u Libiji, gadafi, libija, Militanti islamske države , militanti, libija, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, tripoli
Islamska država koja je već dobro utvrđena na libijskim obalama počela je napredovati prema unutrašnjosti zemlje a cilj joj je pristup izvorima nafte, rekao je u ponedjeljak francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian.

»Oni su u Sirti, proširuju teritorij na 250 kilometara obale, ali počinju i ulaziti prema unutrašnjosti s tendencijom pristupa nalazištima i skladištima nafte«, rekao je.

IS broji između dvije i tri tisuće boraca u Libiji, među kojima 1.500 u Sirti, rodnom gradu Muamera Gadafija, 450 km istočno od Tripolija.

Skupina se želi dokopati naftnih izvora, kazao je francuski ministar.

Libija koja je u kaosu nakon Gadafijeva pada, trenutno ima dva parlamenta - jedan u Tripoliju, a drugi, koji priznaje međunarodna zajednica, u Tobruku na istoku zemlje.

»Potrebno je da hitno prestanu sukobi među stranama u samoj LIbiji inače će pobjednik biti Islamska država«, rekao je francuski ministar obrane.

Proteklog vikenda u Rimu je održan sastanak dvadesetak zemalja i međunarodnih organizacija pod supredsjedanjem Italije i Sjedinjenih Država o stanju u Libiji s kojega je pozvano na trenutačni prekid vatre i brzo formiranje vlade nacionalnog jedinstva kako bi se prekinuo kaos koji vlada u zemlji.

Hina