ISIL proglasili Kalifat od Aleppa u Siriji do istočne iračke provincije Diyala

Abu Bakr Al-Baghdadi, ISIL, Ekstremistička teroristička organizacija, irak, Sirija, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, ruski ministar obrane, Vladimir Putin, rat u siriji
Ekstremistička teroristička organizacija ISIL (Islamska Država Irak i Levant) objavila je kako proglašava uspostavu svog projekta - Kalifata. Proglasili su Islamsku Državu koja se, prema njima, proteže od Aleppa u Siriji do iračke istočne provincije Diyala na granici s Iranom. Tom prigodom su promijenili i svoje ime iz ISIL u "IS" (Islamska Država).

Pozivaju lokalne sunitske skupine da stanu na njihovu stranu ističući kako je uspostava Kalifata "san svih Muslimana" i "nada svih džihadista". ISIL-ov lider, Abu Bakr al-Baghdadi, proglašen je za "kalifa" ove nove Islamske Države te je također prozvan "liderom svih Muslimana" (opširnije o novom "kalifu": Abu Bakr Al-Baghdadi želi zasjeniti Bin Ladena).

Ovo je prvi put od raspada Otomanskog Carstva 1923. da je proglašen kalif - što znači politički nasljednik proroka Muhameda. Odluka je donijeta nakon jučerašnjeg sastanka vijeća, ističe glasnogovornik ISIL-a, Abu Mohammed al-Adnani.

No, ničega romantičnog nema u ovoj terminologiji - govorimo o ekstremističkoj skupini koja na brutalni način ubija sve one koje smatra nepodobnima ili hereticima, uključujući i Muslimane Šijite. Drugim riječima, svjedočimo uspostavi islamo-fašističke države koja nimalo ne skriva svoju zločinačku ideologiju.

ISIL su objavili nove granice te tvrde kako je Islamska Država legitimna država. Također tvrde kako svi Muslimani u svijetu sada moraju prisegnuti na odanost novom Kalifu al-Baghdadiu.

advance.hr