ISIL prihvatio lojalnost Boko Harama

Al kaida, irak, sukobi, irak, Al kaida, Sirija, Anbar, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, optužen za priključenje IIS, Krešnik B, Nijemac, provincija Anbar, irak, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Boko Haram, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Al-Qa’ida, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, prisilno raseljavanje ljudi, Sirija, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, masakr, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, ISIL-ovi teroristi
...ozloglašene islamističke skupine Boko Haram, koja je od 2011. godine ubila 11 tisuća ljudi, samo prošle godine 6 tisuća. Jučer je Islamska država objavila audio snimku, čija autentičnost još uvijek nije potvrđena, na kojoj je prihvatila vjernost nigerijske skupine, koju joj je ova ponudila 7. ožujka.

Islamska će država morati poslati izaslanike u sjevernu Nigeriju kako bi se dogovorili uvjeti odnosa izneđu skupina, objasnio je za Business Insider istraživač terorizma s washingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku Aaton Zelin. Područje pod kontrolom Boko Harama, koje uključuje samoproglašenu islamsku državu na sjeveroistoku Nigerije, će postato 'valiyat' ili pokrajina kalifata, a vođa Boko Harama Abubakar Shekau preuzet će tituli 'valija' ili pokrajinskog emira.

Islamska država već ima nekoliko stranih skupina koje su joj ponudile vjernost, uključujući i al-Bayt Skura s egipatskog poluotoka Sinaja te skupine boraca sa strateških područja u Libiji. Džihadistička skupina ima Vijeće koje diktira strateški smjer grupe, ali uzima slobodniji pristup taktičkim pitanjima. "To je nešto kao centralizirana decentralizacija", kaže Zelin.

Ali, ponuđena vjernost mogla bi imati ozbiljne posljedice, čak i ako ne odvede do bliskih operativnih veza. Daveed Gartenstein-Ross, viši suradnik Zaklade za obranu demokracije na svom je Twitteru objavio: "Razmišljam o ponudi vjernosti Boko Harama ISIS-u. Ne mogu dovoljno nagasoti koliko je to značajno. Prekretnica", napisao je.

ISIS protiv Al-Qaede


Islamska se država trenutno za 'džihadistička srca i misli' bori sa al-Qaedom, međunarodnom mrežom od koje se 2013. godine nasilno odvojila. ISIS ima sektašku viziju koja ovisi o osnivanju kalifata, politički i vjerki projekt vezan za zemaljsku teritorijalnu jedinicu. Al-Qaeda, s druge strane, ne povezuje svoju džihadističku misiju sa kalifatom. Nešto je manje sektaška u ciljevima i retorici, a puno je više orijentirana na vanjske napade.

Al-Qaeda je imala jake afričke podružnice (al-Qaeda u islamskom Magrebu, Ansar al-Dine u Maliju, Al-Shabaab u Somaliji), povezana je sa skupinom Ansar al-Sharia iz Tunisa i Libije. Sudjelovala je i u napadu na američki diplomatski objekt u Bengaziju 2012. godine. Islamska je država, nasuprot tome, ograničena na prisutnost u određenim libijskim gradovima koju je skupina potpuno preuveličala u svojoj propagandi, misli Gartenstein-Ross.

Promjena ravnoteže


Ali, vjernost Boko Harama mogao bi promijeniti ravnotežu u Africi. "Sada ISIS ima puno održiviju afričku mrežu, što znači da je veća vjerojatnost da će se pojaviti ćelije organizacija poput Ansar al-Sharije u Libiji i Tunisu", kaže Gartenstein-Ross. U vrijeme kada pokazuje znakove unutarnjeg sloma i doživljala gubitke u sunitskim područjima Iraka, pogotovo u rodnom gradu Saddama Husseina Tikiritu, i ISIS je ovom lojalnosti dobio malo dobrih vijesti. Iako su rasprave o spajanju ove dvije islamističke skupine započele prije nedavne krize ISIS-a, partnerstvo je započelo baš u pravo vrijeme za Islamsku državu.

"Ovo će biti tjedan u kojem je ISIS trebao pretrpjeti velike gubitke u Iraku i Siriji. Napokon je postalo jasno da su u velikim problemima", kaže Gartenstein-Ross. Prihvaćanje vjernosti Boko Harama ISIS-u daje 'teritorijalne opcije', zajedno sa percepcijom kako je njihov pokret u porastu. Čak i ako doživljava gubotke na ostalim frontama, sada je dobio nešto što može produžiti njihov zamah.