ISIL počinio genocid protiv kršćana, jezida i šijita

masovna ubojstva, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, irak, suniti, Al Shabaab, kenija, Al kaida, Al Shabaab, Al kaida, kenija, Somalija , Ekstremisti ISIL-a, ISIL, U proglasu ISIL-a, nakon počinjenih egzekucija, John Kerry, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Konvencija o genocidu, genocid
Američki dužnosnici poručili su kako je ISIL počinio genocid protiv kršćana, jezida i šijita. Ova izjava mogla bi dovesti do alociranja većih resursa za ove skupine, prenose novinski izvori.

Izjavu je dao američki državni tajnik John Kerry: "Prema mojoj prosudbi, ISIL je počinio genocid protiv skupina koje se nalaze pod njihovom kontrolom - jezida, kršćana i šijita. ISIL je skupina genocidna po ideologiji i po njihovim potezima".

Dakako, i ova izjava je zapravo vezana uz politiku. Naime, Republikanci u američkom Kongresu izvršili su pritisak na Bijelu kuću, koja je pod kontrolom Demokrata, da ISIL-ov pokolj u Iraku i Siriji nazovu genocidom, a Predstavnički dom američkog Kongresa ovog je ponedjeljka usvojio neobvezujuću rezoluciju u kojoj se pokolj i naziva genocidom - za rezoluciju su glasali svi članovi Predstavničkog doma, njih 393.

Izvor: reuters.com