ISIL planirao napade na navijače i igrače Izraela u Albaniji i Kosovu

kosovska policija

... istovremeno na Kosovu, ali i u regiji, piše Anadolu Agency (AA).

Sigurnosne institucije koje konstantno nadgledaju osobe koje pokazuju elemente ekstremizma, došle su do saznanja da su određene osobe bile u kontaktu sa osumnjičenim L. M. od koga su dobivale naređenja za pripremu i izvršenje terorističkih napad u regiji Balkana.

U priopćenju iz Policije Kosova se navodi da je tajno provedenom istragom osigurano dovoljno dokaza da su osobe, podijeljene u više različitih skupina i koordinirane s teroristom L.M., planirale izvršenje terorističkih akata na teritoriji Kosova, kao i nad nogometnom reprezentacijom Izraela i njihovim navijačima tijekom utakmice Albanija - Izrael.

"Te skupine su djelovale odvojeno, ali u koordinaciji sa L. M. i R. H. koji se nalaze u Siriji i pridruženi su ISIS-u, imale su jasne ciljeve tko i kada treba da se napadne. Od 04.11.2016. do danas uhićeno je 19 osumnjičenih osoba, od kojih su 18 državljani Kosova i jedan je državljanin Makedonije", piše u priopćenju.

Odlukom nadležnog tužitelja, za njih 18 određen je pritvor od 30 dana, dok je jedan od njih, nakon 48 sati pritvora, pušten da se brani sa slobode.

Tijekom policijske akcije zaplijenjen je 281 gram eksploziva TATP, koji se procjenjuje kao jedan od najopasnijih i najosjetljivijih eksploziva. Zaplijenjeno je i 2.5 kg tvari pomiješane s eksplozivnom tečnošću u kristalisanom stanju, jedna automatska puška kalibra 7.62 mm, lovačka puška, plisni pištolj, 719 metaka različitih kalibara, jedan dron, radio veza, mobilni telefon, laptop, računalno kućište, USB, vjerski materijal i literature od autora poznatih po ekstremističkoj ideologiji.

Kosovo je, kao dio međunarodne koalicije za borbu protiv ISIS-a, u ovom slučaju surađivalo sa dužnosnicima Albanije i Makedonije, zemljama u kojima je, također, bilo uhićenja osumnjičenih osoba.