ISIL-ovi teroristi skriveni među izbjeglicama?

Al kaida, irak, sukobi, irak, Al kaida, Sirija, Anbar, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, optužen za priključenje IIS, Krešnik B, Nijemac, provincija Anbar, irak, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Boko Haram, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Al-Qa’ida, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, prisilno raseljavanje ljudi, Sirija, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, masakr, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, ISIL-ovi teroristi
Pitanje velikog vala izbjeglica koji iz Sirije i drugdje s prostora Bliskog istoka stižu u Europu postalo je važno političko pitanje. Pojedini političari tvrde kako među izbjeglicama može biti i pripadnika terorističke skupine ISIL koji bi dolaskom mogli zaprijetiti i europskim gradovima.

No, europske obavještajne službe ne dijele taj strah. "ISIL ne treba izvoziti borce u Europu jer ih već uvozi iz Europe", rekao je bivši šef francuskih obavještajnih službi, Claude Moniquet. Tvrdi kako ISIL-u nema smisla dovoditi Sirijce i Iračane u Europu, koji im trebaju tamo.

Dakako, logično je da je veća potencijalna prijetnja od Europljana koji su povezani s ISIL-om jer ih je teže detektirati. No, mišljenja su podijeljena pa je tako i šef NATO-a, Jens Stoltenberg, upozorio: "Naravno, jedan od problema su strani borci. Teroristi bi se mogli sakriti među migrantima".


Izvor: reuters.com