ISIL-ova zastava vijori se na istočnom dijelu grada Kobani

Kobani, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, Sirija
Nakon tri tjedna žestokih i neprestanih napada ISIL-ovih militanata na sjeverni sirijski kurdski grad Kobani, izvori prenose kako se od danas ISIL-ova crna zastava vijori na istočnom dijelu grada. Podsjetimo, ofenziva na Kobani krenula je nakon što su ISIL zauzeli - u još jednoj "blitz" kampanji - više stotina kurdskih naselja u okolici grada u relativno kratkom vremenu, u svega nekoliko dana.

Od onda traju borbe za Kobani. Naoružane kurdske jedinice pozvale su sve Kurde u regiji da uzmu oružje i dođu braniti grad koji je postao simbol kurdskog otpora protiv ISIL-a. U isto vrijeme na strani Kurda su i američke zračne snage koje izvode sporadične napade na ISIL, no isti su se pokazali poprilično neučinkovitima te opsada grada na samoj granici s Turskom nije slomljena, štoviše, sada izgleda da su se ISIL-ovi ekstremisti već počeli probijati u sam grad.

Lider moćne turske oružane kurdske organizacije PKK (Kurdistanska Radnička Partija), Abdullah Ocalan, poručio je Erdoganu i vlastima u Ankari da mogu zaboraviti na mirovni proces ako dopuste da ISIL zauzme Kobani. Naime, turska vojska - koja se nalazi u blizini grada - mogla bi pomoći Kurdima, čak imaju i autorizaciju za to od strane parlamenta, no izgleda kako ipak neće. Prema tome ispada kako turskim vlastima više odgovara ISIL na granici od Kurda, što je zastrašujuća pomisao.

Ovo nije samo turska granica, ovo je i južna granica NATO saveza, a ako Turska - na čijem čelu se nalazi islamistički predsjednik Recap Tayyip Erdogan - može ovako nešto dopustiti, onda će Zapadne NATO članice morati dobro razmisliti o cjelokupnoj situaciji, pa i o ulozi Turske u vrijeme angažmana tzv. "Anti-ISIL" koalicije.

Kako prenosi Reuters, ISIL-ova zastava vijori se na jednoj zgradi na ulazu u grad. No, kurdski borci ističu kako nije točno da je grad pao te kako ISIL-ovi militanti još nisu stigli do centra grada. No, ako su ušli u grad, kako pojedini izvori sugeriraju, to je već veliki poraz, ne samo za Kurde - oni ni nemaju dovoljno snage da zadrže ISIL-ov napad, dovoljno snage nije imala ni cijela iračka vojska - već i za vojnu koaliciju koju predvodi SAD.Novinari ističu kako se ISIL-ova zastava može vidjeti i preko turske granice, kako se vijori na jednoj četverokatnici u Kobaniju, u blizini lokacije gdje zadnjih dana traju najžešće borbe između ISIL-a i Kurda.

U isto vrijeme velik broj granata ispaljenih od strane ISIL-a pada na rezidencijalne gradske četvrti Kobanija. Poneke granate padaju i na turski teritorij, no Turska za sada ništa ne poduzima. Erdogan ne želi udariti na ISIL te otvoreno kritizira cijelu američku anti-ISIL kampanju tvrdeći kako ISIL ne može biti jedina meta, već kako glavna meta mora biti "Assadov režim".

S druge strane Amerikanci uopće nisu, bar ne za sada, zainteresirani za napade na sirijsku vojsku što dovodi do još dubljeg raskola između Washingtona i Ankare. Možda Turska u konačnici sama uđe u Siriju, s primarnim ciljem borbe protiv sirijske vojske, no to bi bio potez kojime bi u ovom trenutku išla direktno kontra aktualnih američkih planova.

Opsada Kobanija velika je tragedija - grad do sada gotovo da nije bio niti dirnut ratom koji u Siriji traje još od početka 2011. Štoviše, grad je primao izbjeglice iz drugih dijelova zemlje. No, zaustavljanje ISIL-ovog napretka u Iraku (ISIL se ipak nije probio niti u Bagdad niti u Arbil) dovelo je do okretanja ISIL-ove vojske prema kurdskom teritoriju na sjeveru Sirije.

Cijeli prostor uz tursku granicu za ISIL je logistički jako važan naročito ako se uzme u obzir da iz Turske stiže potpora, a prema pojedinim turskim političarima i sama turska Vlada pomaže ISIL-u (vidi: Do smjene režima svim sredstvima: Turska sprema vojni ulazak u Siriju, ali ISIL nije prava meta - vođa glavne turske oporbene stranke CHP: "Na Zapadu postoji percepcija da Turska podupire ISIL, ta percepcija je točna - ISIL ima urede u Turskoj").

Branitelji grada Kobani poručuju da nikada neće odustati, da će grad braniti sve do zadnjeg čovjeka - do pobjede ili do smrti. Grad uz muškarce brane i brojne žene, a pojedini izvori sugeriraju kako su očajni Kurdi počeli primjenjivati i taktiku samoubilačkih napada kako bi zaustavili ISIL-ov prodor u njihov grad.

izvor(i): Reuters | AP | RT | BBC