ISIL koristi kemijsko oružje

isil

Nakon ISIL-ovog napada kemijskim oružjem jedanaest pripadnika iračke policije završilo je u bolnici s ozljedama karakterističnima trovanjem klorom, korištenje klora potvrdilo je iračko ministarstvo obrane i doktori koji su liječili ozlijeđene.

Prvo je to službeno potvrđeno korištenje kemijskog oružja od strane militanata ISIL-a.

Prema izvještaju objavljenom u časopisu Washington Post, napad klorom se dogodio 15. rujna kod grada Duluiyaha, koji se nalazi sjeverno od glavnog iračkog grada Bagdada.

Eksplozija je uslijedila nakon razmjene vatre između pripadnika ISIL-a i sunitskog plemena koje se okrenulo protiv Islamske države.

"Bila je to čudna eksplozija nakon koje smo u zraku primijetili žuti dim", rekao je poručnik Khairalla al-Jabbouri, jedan od preživjelih.

Još jedna indikacija koja govori da se radi o kloru jest činjenica da se gusti žuti dim zadržavao u blizini tla, poznato je da je klor teži od zraka. Liječnici koji su tretirali ozlijeđene potvrdili su da se, unatoč prvobitno puno mračnijim slutnjama, radi o plinu kloru.

"Došli su u stanju panike, mi smo također paničarili", rekao je Kasim Hatim, upravitelj bolnice iz obližnjeg grada Balada, gdje su ozlijeđeni dopremljeni. "Isprva smo mislili da se radi o puno opasnijem plinu, nervnom otrovu ili organofosfatu", rekao je doktor Hatim.

U nedavnom izvještaju iračkog ministarstva obrane navodi se kako su militanti ISIL-a do sada već pokušavali od klora napraviti bojni otrov, no ti pokušaji su bili primitivni i nisu rezultirali željenim učinkom. U izvještaju nije navedena lokacija tih napada, no istaknuto je kako se radi o pokušaju destabilizacije "Morala iračkog stanovništva, a posebno snaga sigurnosti."Službenici američkog ministarstva obrane izjavili su za Washington Post kako nemaju informacija da je bilo i drugih napada takve vrste, te da ne mogu potvrditi da je u napadu 15. rujna korišten plin klor.

"Nismo svjesni da je protiv iračkih snaga sigurnosti korišten plin klor, no uputili bismo Vas na iračke vlasti koje možda imaju više informacija po tom pitanju", rekao je vojni zapovjednik Curtis Kellog, glasnogovornik američke središnje komande iz Floride koja je odgovorna za pitanja američkih sigurnosnih interesa na području Bliskog istoka, odgovarajući na pitanja novinara Washington Posta.

"Upotreba klora kao bojnog otrova gnjusan je čin, te optužbe potvrđuju koliko je važan naš napor za eliminacijom kemijskog oružja iz te nesigurne regije", rekao je za The New York Times Alistair Baskey, glasnogovornik Vijeća državne sigurnosti.

U posljednje vrijeme pristiglo je nekoliko izvještaja u kojima se spominje kako militanti ISIL-a prilikom napada koriste plin klor, no niti jedno od njih nije dobilo službenu potvrdu.

Takvi napadi počeli su se dešavati nakon što su militanti zauzeli jedno iračko postrojenje za proizvodnju bojnih otrova.

Na području tvornice nalazi se 2500 komada starih raketa s punjenjem različitih bojnih otrova, no vlasti i vojni stručnjaci uvjereni su kako su te rakete davno prestale biti podobne za upotrebu u ratovanju. Oružje su inspektori zapečatili slojem betona još prije dvadeset godina.

Klor se koristi u različitim industrijama, a njegova prodaja nije zabranjena, no korištenjem u bojne svrhe krši se Konvencija o kemijskom oružju.

Klor se kao bojni otrov koristio poprilično često za vrijeme rovovskog ratovanja Prvog svjetskog rata, a 'slavu' je stekao kod belgijskog grada Ypresa kada su njemačke snage u zrak raspršile više od 160 tona klora.