Irak: Združene snage slomile ISIL-ovu opsadu grada Amerli

Televizija al-Arabiya, Dubaij, irak, saudijska arabija, irak, UN i Irak, kurdi, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, irak, šitske milicije, irak, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, Peshmerga, kurdi, Ekstremisti iz ISIL-a, Ekstremisti ISIL-a, irak, Daesh , irak, ramadi, iračka vojska, Ekstremisti iz ISIL-a, irak, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, grad Barwanah, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, irak, Grad Mosul, iračka vojska, Grad Mosul, irak, ISIL, irak, ISIL
Vojne snage iračke vojske uz pomoć kurdskih boraca, dobrovoljaca i šiitskih milicija, uspjele su probiti blokadu i osloboditi grad Amerli koji se nalazi između Bagdada na jugu i Kirkuka na sjeveru.

Preko dva mjeseca stanovnici tog iračkog grada nalaze se u okruženju militanata takozvane Islamske države. Unatoč tome stanovnici, u strahu za život zbog svoje vjerske pripadnosti kao i zbog pružanja otpora, uspjeli su održati pozicije, oduprijeti se neprijatelju i dočekati pomoć.

"Naše snage oslobodile su Amerli i prekinule opsadu", rekao je glasnogovornik osiguranja, general poručnik Qassem Atta.

Gradonačelnik Amerlija, Adel al-Bayati, potvrdio je Reutersu kako je vojno osoblje, podržano lokalnim milicijama, porazilo militante Islamske države istočno od grada, a daljnje borbe nastavljaju se u selima koja okružuju grad sa sjeverne strane.

"Snage sigurnosti nalaze se u gradu, a to će zasigurno olakšati patnje stanovništva", rekao je Adel al-Bayati, gradonačelnik Amerlija.

Velika je to strateška pobjeda za iračke snage sigurnosti koje su od lipnja bespomoćno gledali kako im u ruke ekstremista odlazi gotovo trećina zemlje.
"Bitka za Amerli je zlatna pobjeda za iračku vojsku koja se nastavlja boriti s militantima sjeverno od grada", rekao je vojni glasnogovornik Qassim al-Atta. Napomenuo je i kako je to prvi korak u pokušaju da se oslobodi i cijela provincija Salahuddin koja je zauzeta u lipnju.

"Slijedeći korak je čvrsto držanje položaja i oslobađanje svih pravaca koji vode prema Sallahuddinu, naše snage okupit će se u Amerliju u tisućama kako bi oslobodile Tikrit.

Dopisnica Al Jazeere, Sue Turton, koja se nalazi na terenu, nedaleko od Amerlija, rekla je kako postoje nepotvrđene informacije da su u napadima na naoružane grupe Islamske države sudjelovali i iranski vojni zrakoplovi.

Uz američku pomoć do pobjede

Američko zrakoplovstvo u subotu je zrakoplovima i bespilotnim letjelicama napalo položaje militanata, te zračnim putem stanovništvu opkoljenog grada isporučilo humanitarnu pomoć.

Nema dvojbe oko toga da je za ovaj uspjeh zaslužna uloga američke vojske koja je vrlo preciznim udarima oslabila položaje Islamske države. Prema izjavi središnjeg zapovjednog centra za američke operacije na Bliskom istoku zrakoplovi su u subotu navečer pogodili tri patrolna vozila, tenk i naoružano vozilo, a uništili su i kontrolnu točku u rukama militanata.

"Bilo bi to nemoguće ostvariti bez američkih vojnika", rekao je kurdski borac i dodao kako su "Napadi sa sto postotnom preciznošću onemogućili kretanje militanata."

Mira nije bilo ni u drugim dijelovima Iraka, tako je u zapadnom gradu Ramadiju, koji se od siječnja odupire napadima militanata, bombaš samoubojica aktivirao eksplozivnu napravu koja se nalazila u vojnom vozilu, uništio devet katova visoku zgradu i ubio 22 pripadnika vojnog osoblja te 15 civila.

reuters.com / aljazeera.com