Irak: Al-Qaedini ISIL svega 30-ak kilometara od Bagdada

irak, ISIL, U proglasu ISIL-a, Sirija, Baquba, irak, irački premijer, Nouri al-Maliki, Bagdad, irak, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, UNESCO, ratni zločin, kulturocid

Lokalni dužnosnici ističu kako je ISIL "ostvario veliki napredak u samom gradu", no grad još uvijek nije pao te se vode žestoke ulične borbe.

Ako Baquba padne u ruke ISIL-a to su jako loše vijesti za Bagdad te bitka za glavni grad tada postaje neminovna. Baquba bi stoga mogla biti odlučujuća bitka koja će odrediti tijek aktualnog sukoba između ISIL ekstremista i iračkih snaga.

Izgleda kako je i irački premijer Nouri al-Maliki svjestan kako se približava trenutak bitke za Bagdad te je jučer, na nagovor SAD-a, prihvatio određene političke koncenzuse, barem za javnost. Naime, jučer se pojavio na državnoj televiziji zajedno sa sunitskim liderima te je pozvao na nacionalno jedinstvo u trenutku kada se zemlja nalazi pred slomom pod ofenzivom ISIL-a. Reuters prenosi kako se u obraćanju "vidjelo da je iračkom premijeru neugodno". Naime, potez dolazi svega nekoliko sati nakon što su njegovi šijitski saveznici poručili kako će bojkotirati svaku suradnju s najvećom sunitskom političkom strankom, a Maliki je direktno prozvao Saudijsku Arabiju za "genocid" u Iraku i podržavanje terorista.

Drugim riječima, u trenutku kada se zemlja nalazi pred mogućim slomom, u Bagdadu bukti i veliki politički rat koji je podjednako podjeljen na domaćoj kao i na međunarodnoj razini. Naime, SAD inzistiraju da Maliki mora ući u savez sa sunitskkim političarima ako želi bilo kakvu američku vojnu pomoć. To ujedno znači i davanje većeg utjecaja Saudijskoj Arabiji za koju Maliki tvrdi da direktno stoji iza ISIL-ove ofenzive.

Sastanak između političkih predstavnika Šijita, Sunita i Kurda jučer se održao iza zatvorenih vrata. Nakon nekoliko sati izašli su pred kamere te je Malikijev prethodnik, bivši premijer Ibrahim al-Jaafari, pročitao izjavu u kojoj se osuđuje terorizam te poziva na suverenitet Iraka.