Iračka vojska zauzela sveučilište u Tikritu

irak, ISIL, Ofenziva terorističke organizaci, Sirija, irak, ponovno preuzimanje Tikrita, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, iračke snage, prljave bombe, smrtonosni otrovi, ISIL, Grad Mosul, irak, irak, Bagdad, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, kulturocid, irak, Grad Mosul, irak, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, iračke snage, irak, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, Grad Mosul, irak, Ekstremisti iz ISIL-a
Specijalne snage iračke vojske u četvrtak su uz pomoć helikoptera vratile kontrolu nad sveučilištem u Tikritu koji je bio pao u ruke iračkih pobunjenika, rekli su mjesni čelnici.

Deseci vojnika su zauzeli zgradu nakon borbe s pobunjenicima, rekao je za AFP guverner pokrajine Salahedina, Ahmed Abdulah al Džoburi.

Po riječima jednog časnika, operacija specijalnih snaga iračke vojske treba omogućiti ponovno preuzimanje Tikrita, nekadašnjeg uporišta svrgnutog predsjednika Sadama Huseina na sjeveru zemlje.Sveučilište je na putu za Baidži, gdje je najveća rafinerija nafte u Iraku i za vojnu bazu na sjeveru grada koju su također preuzeli pobunjenici tijekom svoje ofenzive.

Sunitski pobunjenici su 9. lipnja počeli silovitu ofenzivu u Iraku, preuzevši nadzor nad velikim dijelovima teritorija u pet pokrajina sjeverno i zapadno od Bagdada, pri čemu je poginulo više od 1000 ljudi a stotine tisuća su raseljene, po UN-ovim podacima.

U prvim danima ofenzive sigurnosne snage su pružale slab otpor, a velik broj policajaca i vojnika napustio je svoje položaje.

Nakon tog rasula iračke snage su se pokušale oporaviti zauzevši neke gradove, ali teško zaustavljaju napredovanje pobunjenika i ne uspijevaju vratiti teritorije koje su potonji osvojili.

Istodobno je na sjeveru zemlje predsjednik autonomne pokrajine Iračkog Kurdistana, Masud Barzani, izjavio da će kurdske snage učiniti sve da obrane Kirkuk, naftom bogat multikonfesionalni grad koji su zauzeli zbog džihadističke prijetnje.

Bude li trebalo »dovest ćemo sve naše snage kako bismo sačuvali Kirkuk«, rekao je u četvrtak Barzani na skupu u tome gradu koji je posjetio prvi put otkako su ga 12. lipnja zauzele kurdske snage.Bojeći se navale sunitskih pobunjenika na Kirkuk, kurdske snage su preuzele puni nadzor nad tim gradom oko kojega se spore autonomna pokrajina Kurdistana i središnja vlada.

Ovo je prvi put da te snage kontroliraju čitav Kirkuk, gdje su za sigurnost zadužene združene policijske snage u kojima sudjeluju Arapi, Kurdi i Turkmeni.

Hina