Iračka vojska se priprema na veliku ofenzivu

Priprema se velika vojna ofenziva: stanovnike iračkog grada Ramadi poziva se da u roku od 72 sata napuste dijelove grada koji se nalaze pod kontrolom ISIL-a

Iračka vojska pozvala je sve civile koji se nalaze na prostoru grada Ramadi gdje kontrolu drže pripadnici terorističke skupine ISIL, da napuste grad u roku od 72 sata. Irački vojni zrakoplovi izbacivali su brojne letke iznad grada tijekom jučerašnjeg dana. Nema dvojbe da se iračka vojska priprema na veliku ofenzivu koja će imati za cilj napokon osloboditi ovaj ključan grad, glavni grad zapadne iračke provincije Anbar, te kako ovim upozorenjem žele minimalizirati civilne žrtve.

Na lecima je također nacrtana sigurna ruta kojom civili mogu napustiti grad. U poruci se ističe da sa sobom svakako ponesu osobne dokumente kako bi ih se moglo identificirati.

"Naše sigurnosne snage dobile su upute kako da priđu civilima", rekao je glasnogovornik iračke vojske, general Yahya Rasool.

Neimenovani vojni dužnosnici rekli su u razgovoru za Reuters kako bi velika vojna operacija mogla započeti uskoro.

Podsjetimo, iračka ofenziva na Ramadi traje već nekoliko tjedana, no teroristi i dalje drže znatan dio grada pod kontrolom. Ukoliko predstojeća ofenziva bude uspješna i Ramadi bude oslobođen, biti će to veliki uspjeh vlasti u Bagdadu koje već dulje vrijeme najavljuju da im je oslobođenje Ramadija jedan od glavnih prioriteta.

21.12.2015 u 11:53