FOTO  Integracija kroz izobrazbu

izobrazba
... ministarstva gospodarstva i energije (BMWI), Saveza poslovnih organizacija iz Hessena (VhU), Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj (KWVD) i Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj (KWKD) održano događanje ,,Integracija kroz izobrazbu‘‘. Sudjelovalo je sveukupno 200 učenica i učenika iz frankfurtskih škola.

Na početku događanja Dirk Pollert, glavni direktor Saveza poslovnih organizacija iz Hessena (VhU), pozdravio je učenice i učenike kao i suorganizatore.

Integracija osoba s migracijskom pozadinom u njemačko gospodarstvo i društvo jedna je od najvažnijih političkih zadaća. Strukovno obrazovanje iz jednog od oko 326 priznatih zanimanja s formalnom izobrazbom za mlade osobe može predstavljati uspješan ulazak u poslovni svijet.

Događanje je bilo usmjereno poduzetnicima, roditeljima, učiteljicama i učiteljima te, prije svega, mladima s migracijskom pozadinom.

Udio mladih osoba s migracijskom pozadinom koji završe neku strukovnu izobrazbu ipak je još uvijek znatno ispod udjela mladih osoba bez migracijske pozadine.

Cilj ovog događanja bilo je pružiti podršku mladima i ukazati im na značenje i prednosti strukovnog obrazovanja.

Događanje je s iznimnim zanimanjem pratilo preko 200 sudionika. Među njima su većina posjetitelja bili mladi s migracijskom pozadinom.

Poduzetnice i poduzetnici iz regije te organizacije nadležne za strukovnu izobrazbu na brojnim su štandovima odgovarali na općenito postavljena pitanja o strukovnoj izobrazbi kao i na pitanja o konkretnim zanimanjima.

Na događanju su, pored toga, sudjelovali i mladi: Tako su (nekadašnji) naučnici i obučavatelji približili teme kao što su potraga za mjestom strukovne izobrazbe, svakodnevica strukovne izobrazbe i perspektive nakon završene izobrazbe.

Istodobno su svi sudionici imali su priliku da se informiraju o projektu "Master 5". Cilj projekta je uvođenje modela majstorskih škola kao i majstorskih ispita u zemljama Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Komičar Osman Citir koji je i sam završio jednu od strukovnih izobrazbi svojim prilogom nije samo zabavljao sve prisutne, nego je i doprinio motivaciji mladih da se odluče za strukovnu izobrazbu.

Pored informativnih jezgrovitih izlaganja, između ostalog i Heinza Ackermanna (BMWI) na temu „Značenje strukovne izobrazbe za uspješnu integraciju" te Marija Šuška (KWKD) na temu „Izobrazba s gledišta migranata", vodile su se zanimljive i ciljane podijske rasprave.

Tako je uz autentično izlaganje jedne slikarice s ruskim korijenima koja je opisala svoj put profesionalnog razvoja bio i jedan vrlo upečatljiv podijski govor jednog izbjeglice s nigerijskim korijenima koji se odlučio za strukovnu izobrazbu, naime, tek je od 2015. godine u Njemačkoj i već se nalazi na 2. godini izobrazbe za mehatroničara za motorna vozila.

Cijelo događanje moderirala je gđa. Omenaca Prado. Domišljatim načinom moderiranja uspjela je uključiti učenike u cjelokupan program.

Nakon stanke za ručak s ukusnom zakuskom i osvježavajućim pićima red je došao na zadnju točku, a to je bio sažetak događaja. Tamo su prozvana dva učenika koja su se za vrijeme stanke pažljivo informirala na info pultovima. Heinz Ackermann i Dirk Pollert za kraj su održali završnu riječ čime je bilo okončano i samo događanje.

Zaključno se s pozitivnim utiscima može reći da je događanje bilo pun pogodak i da se mladima zaista uspjelo pomoći, a što je definitivno potrebno ponoviti i sljedeće godine.